Прилича на мама или на татко

От кого детето наследява здраве, външност, продължителност на живот

27 май 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

В генома на детето има по малко от таткото и от майката. От таткото то получава прикрепените към ДНК метилни групи – съединения, които могат да влияят на отделните участъци. Най-често това са гени, свързани със здравето, с външни белези и с продължителността на живота.
Майчината част е по-мълчалива, но именно тя, както личи по всичко, е значима за еволюцията.

Бащинският принос

Генетично всяко млекопитаещо, в това число и човекът, прилича повече на баща си, отколкото на майка си, смятат американски изследователи от университета в Северна Каролина. Но макар двамата родители да дават еднакво количество генетичен материал за бъдещия човек, този на бащата оказва по-силно влияние върху развитието на организма на детето, доказват учените, изследвайки геномите на мишки, получени от кръстосването на дива и на лабораторна популация.
Специалистите измерили експресията на гените в различните тъкани, а после ги сравнявали с копията на родителската ДНК. Оказало се, че участъците на генома, получени по мъжка линия, са по-активни в 80 на сто от случаите. Което значи, че те в по-голяма степен определят какво ще бъде потомството. Авторите на разработката отбелязват, че това вероятно е характерно за всички млекопитаещи, включително и за хората.

Старост по наследство

От ДНК на бащата във висока степен зависи продължителността на живота на неговите деца, смятат немски изследователи. Особеното в случая е, че с напредване на възрастта в гените настъпват промени. По най-различни причини (наричат ги епигенетични): заради продължителен стрес, заради гладуване или радиация. Към нуклеотидите се присъединяват така наречените метилни групи — химически съединения, влияещи върху експресията на гените. В резултат едни стават по-активни, а другите затихват. Това се отразява на организма на бащата, но потомството наследява отделни участъци на ДНК заедно с метилните групи. И то преди всичко тези, които са свързани с продължителността на живота.

Сърцето боли за татко

Именно от бащите може да бъде наследена предразположеност  към сърдечно съдови заболявания , но това се отнася предимно за момчетата. Това е така, защото гените, отговарящи за склонността към инфаркти и инсулти, се намират преди всичко в Y-хромозомата.
Вероятно има значение и как Y-хромосомата влияе на работата на имунната система.

Майчиният дял 

Според данни на финландски изследователи човек наследява 75 на сто от ръста си от родителите си. А австралийските учени говорят даже за 80 процента.
Колко високо ще бъде детето зависи преди всичко от физиката на бащата.
Британските специалисти твърдят , че на високите мъже им се раждат високи деца и от двата пола.
За ръста на детето има значение и възрастта на бащата – колкото е по-възрастен, толкова то е по-високо.
Склонността към пълнеене, както и стройната фигура се предава и по линия на бащата, наследява се и от майката. 
Теглото на бебето при раждане обаче зависи само от майката – от нейното хранене и начин на живот, а не от нейната ДНК.

По материали на: РИА Новости и deti.mail.ru

 

 

 

Коментари
Последни видеа