Прост метод пази от рак на гърдата

Профилактиката е достъпна за всяка жена, твърдят учени след 4-годишно проучване

21 юни 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Отлично и при това – напълно безплатно средство за профилактика на рака на гърдата откриха учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, а именно – кратки слънчеви бани, съобщава medikforum.ru.

Оздравителният ефект се дължи на витамин D, приеман от човешкия организъм чрез слънчевите лъчи, доказва тяхното изследване.

„Високото съдържание в кръвта на калцифедиол (активна съставка с витамин от група D) намалява вероятността от развитие на рак пет пъти“, заявяват изследователите в съобщение, публикувано в EurekAlert!

До този извод учените достигнали след четиригодишни наблюдения над жени (3325 участнички, които в началото на проекта не били навършили 55 г.). Тези от тях, които по време на изследването заболели от рак на гърдата, се отличавали с ниско съдържание на витамин D в кръвта – по малко от 20 нанограма на 1 милилитър.

За постигане на такова ниво на витамина в кръвта, необходимо за защита от развитие на рак на гърдата, според изследователите трябва редовно да се приемат хранителни добавки в обем от 4-6 хиляди международни единици, като за витамин D една международна единица е 0,025 мкг.

Дозата се намалява, ако се излагате на слънце в разстояние на 10-15 минути всеки ден, добавят специалистите.

Освен това, в менюто е необходимо редовно да присъстват продукти, които съдържат този витамин в натурален вид – преди всичко мазна риба, например тон или сардина, масло, твърдо сирене, заквасена сметана. Много лекари отбелязват, че млечната мазнина в известни количества е задължителна дори при нискокалорийна диета.

В достъпна форма витамин D се съдържа също в яйчния жълтък, печените меса, гъбите, орехите.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа