Психолози: Самотата е по-опасна от затлъстяването

Социалните връзки понижават наполовина рисковете за здравето

06 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Самотата и социалната изолация представляват по-голяма заплаха за човечеството от затлъстяването. До такъв извод са стигнали психолози от Университета Бригам Янг.

По тяхно мнение въздействието на такива фактори заплашително с засилва с всяка година и може да се превърне в национален проблем. Това мнение бе изразено на 125-ия конгрес на Американската психологическа асоциация, разказва Мениджър нюз.

Поддържането на взаимоотношения с други хора е фундаментална потребност за човека. То е важно както за психическото равновесие, така и за оцеляването, според експертите.

По данни от изследването Loneliness Study, проведено от неправителствената организация AARP, 42.6 милиона възрастни американци над 45-годишна възраст страдат от хронична самота.

Според последните резултати от преброяване през 2014 г. над една четвърт от населението на страната живее в самота, а повече от половината хора нямат брак.

Анализ на 148 научни изследвания сочи недвусмислено, че здравите социални връзки са фактор за понижаване наполовина на риска от ранна смърт.

Втори мета анализ се базира на 70 научни изследвания с участието на 3,4 милиона души в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия.

Той показва, че социалната изолация и самотата увеличават риска от преждевременна смърт повече от другите фактори, включително затлъстяването.

Специалистите смятат, че системата на здравеопазването трябва да отчита и влиянието на социалните връзки върху здравето на населението. Според тях един от пътищата за решаване на този проблем, е строежът на паркове и почивни бази за пенсионерите, които са най-уязвими за самотата.

Коментари
Последни видеа