Роди се първото бебе от присадена от мъртъв донор матка

Около Коледа стават чудеса

05 Декември 2018 г.
Роди се първото бебе от присадена от мъртъв донор матка

Снимка: Guliver/ iStock

Седмица преди Коледа едно малко момиченце ще отпразнува първия си рожден ден. Тя все още няма представа, но нейният празник представлява истински пробив в медицинската история. Благодарение на това постижение много жени, които не биха могли да износят и родят дете, вече ще имат тази възможност.

Присаждането на матка от мъртъв донор е изпробвано и преди, но до миналия декември никоя жена не бе износвала изцяло своето дете. Сега, когато знаем, че е постижимо, е необходимо да се направят още изследвания, които да намалят рисковете от подобна процедура и да дадат нова надежда на множество семейства по света.

32-годишната майка, която успява да износи детето, страда от синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер. Той се наблюдава, когато тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят през 9-16 седмица от развитието на плода. В резултат жената се ражда без матка и не е в състояние да има деца.

Кой е донорът? Знае се единствено, че е била на 45 години и че е имала три успешни нормални раждания. Преди смъртта си (от мозъчен кръвоизлив) тя се съгласява да дари своите органи.

На 15 декември 2017 г. малко момиченце, тежащо 2 кг и 550 г, се ражда посредством цезарово сечение. Здраво и жизнено – това дете е всичко, на което може да се надява нейното семейство.

Преди 4 години 36-годишна жена в Швеция също успява да роди здраво дете с помощта на инвитро оплождане посредством матка на дарител. В случая донорът е била 61-годишна жена, която по това време е била жива. 

Процедури с живи донори са извършвани общо 39 пъти. 11 от тях завършват успешно с раждане. Със сигурност тази статистика ще се подобри с течение на времето. Броят на живите хора обаче, които са склонни да се разделят с матката си, определено не е висок. 

„Използването на починали донори би могло значително да разшири достъпа до това лечение. Това дава нова възможност за жените, страдащи от безплодие поради маточни фактори“, коментира Дани Айзенберг от Университетската болница на Сао Паул, водещият автор на проучването. Все пак броят на хората, които биха били склонни да дарят органите си след своята смърт е значително по-голям.

През 2011 г. 23-годишна жена, която също е страдала от синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер, забременява успешно чрез матка от починал донор в Турция. За съжаление, след 6-ата седмица бременността е прекъсната, тъй като е била неуспешна. Това поставя под съмнение използването на матки от починали донори. Сегашният успех обаче дава нови надежди за подобни процедури.

Какво прави сегашната бременност успешна?

Изследователите смятат, че няколко фактора са били ключови. Един от тях е правилният момент. 5 месеца преди трансплантацията на майката са били премахнати 16 яйцеклетки от собствените ѝ функциониращи яйчници. 15 са били оплодени. 8 от тях се развиват в ембриони, които впоследствие се запазват.

Самата трансплантация се извършва през септември 2016 г. Седем месеца след операцията жената получава и един от гореспоменатите ембриони – много по-рано от обикновеното. Трудно е да се каже дали именно това е изиграло ключова роля. Антибиотиците и лекарствата обаче, които лекарите предписват, за да намалят шанса новият орган да бъде отхвърлен, могат да предизвикат редица усложнения за тялото и да попречат на развитието на ембриона. 
Друг ключов фактор е времето, за което матката е стояла без кислород. Учените откриват, че тя може да се възстанови и да функционира нормално дори и след цели 8 часа без кръвоснабдяване.
Дарената матка е отстранена след раждането – това е типично за подобни процедури. По този начин не се налага пациентът да се справя с последиците от потенциалното отхвърляне на органа от тялото. 

Изследването е публикувано в The Lancet.
 

Източник: Science Alert

 

 

Заедно

Включете се в дните на донорството

Здраве

Стартира донорска програма за яйцеклетки

Здраве

Имплантиране на една оплодена яйцеклетка при инвитро

Здраве

Бебетата инвитро са също толкова здрави, колкото и останалите

Още от Здраве

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Майка кърми бебето си. Снимка: Getty

Имунолог разказва защо адаптираното мляко никога няма да замени кърмата

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Спонтаннията аборт е една от най-често срещаните тревоги на бременните жени.

Снимка: Shutterstock

Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Как бебето овладява речта

Какви звуци трябва да може да произнася на 6, 8, 12 месеца и по-късно