Самочувствието през пролетта се понижава - какво да правим

И какви са признаците на "пролетната умора"

24 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

През пролетта на всички ни се налага да преодоляваме сънливостта и бързото изморяване, едновременно с раздразнителността, а външния ни вид е далеч от цветущ. Според специалистите това са неблагоприятните последици от зимата, липсата на слънце и авитаминоза, пише medikforum.ru

Как да влезем във форма? Учените отбелязват, че с настъпването на пролетта и увеличението на светлата част на деня в организма се ускоряваа обмена на веществата - през това време на човек му е необходима повече енергия и полезни микроелементи, необходими за обновяването на клетките.

"Недостигът на хранителни вещества способства за понижението на общия тонус на организма, отслабва имунната система и като следствие обостря сезонните проблеми със здравето, особено при хроничните заболявания", казват медиците. 

За да укрепне организма през това време преди всичко е нужно да се намали натоварването върху кръвоносните съдове и сърцето, като е особено важно да се контролира употребата на соли и течности. Важно е и да се набляга на продукти, съдържащи витамини С, В, Е и А, които са базови за възстановяването на тонуса и поддръжката на стабилна нервна система. 

"Обменните процеси не могат да бъдат пълноценни без достатъчно приток на кислород в сърцето, дробовете и мозъка. Излизайте по-често сред природата, особено сред борова гора. Необходими са поне четири часа навън, за да може дробовете да се освободят от вредните вещества, натрупани от въздуха в градовете", констатират учени.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа