Слънцето е враг на детските очи

Тъмни очила от най-ранна възраст, съветва д-р Шандурков

10 май 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Слънцето е враг на детските очи. Още от най-ранна възраст детето трябва да носи слънчеви очила, защото лъчите са причина за тежки заболявания като катаракта и макулна дегенерация в късна възраст. Увреждането започва от детството и се наслагва постепенно - това каза д-р Илиян Шандурков, специалист в очна клиника Vision в ж.к. „Дружба“, на столичния бул. „Проф. Цветан Лазаров“. 

Снимка: клиника Vision

Това, че детето е малко и вижда добре, не значи, че в бъдеще зрението му ще е добро. Очите трябва да се пазят. А носенето на слънчеви очила на плажа и в планината, където слънцето блести силно, е задължително, каза специалистът.

Все по-често децата от ранна възраст страдат или от късогледство или от далекогледство. Това е така, защото прекарват много време, гледайки твърде от близо, защото четат или са на компютър.

„И моите деца имат проблеми със зрението“, призна лекарят и даде съвети на всички родители как да защитят зрението на децата си.

- Ако хлапетата използват таблет, нека той да е с по-голям екран.

- Децата с далекогледство да носят очила, когато играят на таблет, за да се избегне спазмът на очите.

- Децата с късогледство да работят на таблета без очила.

- За всички хлапета е добре да прекарват повече време навън и да гледат не само в тетрадките и учебниците, а и на далече.

- Добре е да тичат и да играят в парка, а не да седят под някое дърво с телефон или таблет в скута.

Това е най-естествената профилактика, която е нужна за всички хлапета.

Снимка: авторът
Клиника Vision има специален сектор за малчуганите.

Разработен във весели цветове, кътът създава уют за малките пациенти и по нищо не прилича на болнично заведение.
„Ако новото място не грабне вниманието на детето веднага, ако не го предразположи и успокои още в първите 5 минути, нашата работа ще е затруднена. Ако детето ревне, на практика прегледът приключва. Така че искаме да го спечелим, както и доверието на родителите“, обясни д-р Шандурков.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа