В кой месец се раждат най-здравите хора

Учени откриха връзката

02 май 2020 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Най-малко боледуват хората, родени през май, а повишен риск от развитието на болести се наблюдава у тези, които са родени през октомври.

Това установиха сътрудници на Колумбийския университет, след като разработиха алгоритъм, позволяващ да се оцени взаимовръзката между месеца на раждане на човек и здравословното му състояние, пише medportal.ru.

Учените съпоставили почти 1700 различни заболявания с датата на раждане на пациентите, които са се лекували в една от болниците в Ню Йорк през периода 1985 – 2013 г.

Използвайки разработения алгоритъм, те анализирали базите данни и открили 55 заболявания, развитието на които е свързано с датата на раждане.

Съгласно данните, представени в Journal of American Medical Informatics Association, учените потвърдили наличието на 39 връзки между месеца на раждане и заболяванията на човека, а също намерили 16 нови асоциации, включително 9 вида заболявания на сърдечно-съдовата система.

Авторите заключили, че хората, които са родени през юли и октомври, по-често от другите страдат от астма. Развитието на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността са свързани с родените през ноември, а висок риск от фибрилация на предсърдието (т.нар. мъждукаща аритмия - една от най-честите причини за инфаркти и инсулти), сърдечна недостатъчност и пролапс на митралната клапа – родените през март.

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.