Ваксината срещу коронавируса не преминава в кърмата

Учени тестват безопасността ѝ при имунизирани кърмачки

12 юли 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Активните съставки на ваксините Moderna и Pfizer срещу коронавируса не проникват в кърмата. Това установи екип на Калифорнийския университет в Сан Франциско след анализ на 13 проби кърма, събрани от 7 ваксинирани кърмачки, пише JAMA Pediatrics. 
Въпреки че за пълното потвърждаване на резултатите е необходимо по-голямо проучване, учените твърдят, че тези ранни доказателства не поставят младите майки пред дилемата - ваксина или кърмене.  
Досега кърмещи жени не са били включвани в изпитанията на ваксината срещу COVID-19 и това са първите важни резултати, свързани с безопасността, коментира педиатърът д-р Майкъл Гросо.
Изследването е проведено от д-р Стефани Гоу от Отделението по акушерство, гинекология и репродуктивно здраве на UCSF. Нейният екип извършва високотехнологичен, подробен анализ на изцедена кърма от 7 кърмачки, чиято средна възраст е около 38 години. Всяка от тях е била с поставени две дози ваксина Pfizer или Moderna.
Пробите са изследвани в рамките на 48 часа след събирането и в нито една от тях не са открити следи от иРНК на ваксините.
Други големи здравни организации, включително Американският колеж по акушерство и гинекология и Американската академия по педиатрия, също подкрепят кърменето, ако майката е ваксинирана.

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.