Доказаха, че могат да предизвикат рак на хранопровода
Снимка: Shutterstock
Горещите течности са опасни! Охлаждайте горещото кафе или чай с мляко, за да се предпазите от рак на хранопровода, защото, ако температурата на напитките е прекалено висока, рискът от развитие на тумори в хранопровода се увеличава двойно, предупреждава eurekalert.org.
Това твърдение е на учени от университета на медицинските науки в Техеран и се базира на широкомащабно изследване, продължило 13 години. Според резултатите от него, ако хората пият всеки ден чай с температура от 60 градуса по Целзий или по-висока, рискът от злокачествени новообразувания на хранопровода нараства на 90%.
Обяснението на изследователите е, че твърде топлите напитки дразнят лигавиците на устата и гърлото, което е вид "гориво" за туморите. Ракът на хранопровода е осмият най-често срещан злокачествен тумор. Учените смятат, че техните данни за чая са валидни и за други напитки, включително кафе или горещ шоколад.
В изследването са участвали над 50 000 души между 40 и 75 години и за периода на наблюдението били установени 317 случая на заболяването. Тези, които редовно пиели много горещ чай (75 градуса), вероятността да развият болестта нараснала 2,4 пъти.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари