Всяко второ дете у нас с риск да развие алергия

Безплатни тестове за кожни алергии от 12 до 14 ноември по време на Х Национална кампания за диагностика

07 ноември 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Всяко второ дете в училищна възраст е с положителна реакция на тестове за алергии. Атопичният дерматит при децата се е увеличил 3 пъти, достигайки 15-20%.
Тревожните данни съобщиха лекари вчера при обявяване старта на Х Национална юбилейна кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.

„Всяко второ дете в индустриализирания свят се ражда с една или друга форма на атопия. Това е едно изключително тежко заболяване и честотата му в момента е 10 и 30 процента. Добрата новина е, че голяма част от децата успяват да го израстат и по-късно в живота нямат проблеми с кожата.
Кожните прояви на алергията обаче се „преместват“ и засягат дихателната система. Това е по-неприятното развитие на атопичния дерматит“,
каза д-р Развигор Дренски, дерматолог от „Аджибадем Ситиклиник Токуда болница“

Снимка: авторът

Това е така нареченият атопичен марш. С преминаване на кожните симптоми се развиват дихателни – алергична астма, сенна хрема, алергичен конюнктивит. И при около 20 процента от децата с атопичен дерматит с напредване на възрастта и навлизане в юношеството кожните прояви отстъпват място на дихателните.

„Ако детето е с атопичен дерматит, то е застрашено от всякакъв вид алергия. Не само към познатите и традиционни алергени – полени, акари от домашен прах, храни. Става дума и за по-екзотични алергии, които се отключват при контакт. На първо място никел, кобалт, консерванти, които се съдържат почти във всички предмети, които ежедневно пипаме – копчета, ципове, монети, мобилни телефони“, обясни д-р Дренски.

Алергени има във временните татуировки, които напоследък си лепят деца от най-ранна възраст, защото са обявени за „детски“ и се продават от автомати в увеселителните паркове.

Дори лекарствата, с които се  лекуват алергичните заболявания, може да повишат чувствителността към някои химични вещества, включени в състави им. Включително и към кортикостероидите.

Добрата новина е, че атопичният дерматит се повлиява добре и може да се лекува.
„Заболяването не е нелечимо. Около 70 процента от децата оздравяват с възрастта. Най-новите данни показват, че ако кожата на бебето от най-ранна възраст се хидратира обилно с така наречените емолиенти, тя се възстановява. Емолиентите са вещества, които възстановяват кожната бариера. Ако те се прилагат веднага след раждането от първите 6 месеца при деца с предразположение, рискът да развият атопичен дерматит намалява на 50%, докато стигнат 2-3 годишна възраст. Това е така, защото кожната бариера се възстановява и пречи за проникване на различни агенти от околната среда в организма“, обясни а д-р Дренски.

Снимка: авторът

Понеже тестовете за алергии не се плащат от Здравната каса, в дните от 12 до 14 ноември лекари от кожните клиники на 5 града в старана ще консултират и правят кожни алергични тестове безплатно.
След предварително записване консултации са обявени в дерматовенерологичните клиники на „Александровска болница“, „Военномедицинска академия“, „ Аджибадем Ситиклиник Токуда болница“ и дерматологична клиника „Евродема“ в София както и в университетска кожна клиника в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.

Веселина Мончева

 

 

Коментари
Последни видеа