Жената под стрес, е много вероятно да роди момиче

Тайният код на хормоните и как се вкючва в действие

13 април 2021 г.

Снимка: Getty

Жените, подложени на силен стрес, са по-склонни да родят момиче, установиха  испански учени от университета в Гранада. Причините за това не са напълно ясни - може би хормоналните промени влияят върху зачеването, а може би водят до по-чести спонтанни аборти на мъжките ембриони.
Стресът по време на зачеването и бременността обикновено се приема за отрицателен фактор и повечето изследвания се фокусират върху негативните ефекти върху здравето на майката и детето.
Известно е, че той е свързан с по-висок риск от

преждевременно раждане и следродилна депресия

„Нашият изследователски екип установи, че психологическият стрес при бременната причинява много психосоматични симптоми. Той може да причини следродилна депресия, да усложни процеса на раждане, да увеличи времето, необходимо за започване на лактация и да доведе до задръжка в развитието на мозъка на бебето", казва психологът Мария Изабел Пералта-Рамирес, водещ автор на изследването.
Ефектите от стреса по време и преди зачеване са малко проучени. За да научат повече за това, учените наблюдават и изследват 108 бременни жени. Те вземат проби от косата им на всеки няколко месеца, от деветата седмица на бременността до самото раждане. Така проследяват

колебанията в кортизола, хормона на стреса

Те установяват, че жените с повишени нива на кортизол, два пъти по-често раждат момичетата.
Изследователите се затрудняват да дадат еднозначно обяснение на това явление. Може би въпросът е в особеностите на стресовата система на тялото - стресът влияе на концентрацията на половите хормони. Но как точно работи този механизъм още не е ясно.
Известно е, че тестостеронът може да повлияе на формирането на пола на детето. И колкото по-високо е нивото на стрес, толкова повече жената произвежда тестостерон.

Снимка: Getty 

Освен това е известно, че сперматозоидите, носещи Х хромозомата, която определя женския пол, по-добре си проправят път през слузта в шийката на матката при неблагоприятни условия.
Също така се знае, че развитието на мъжките ембриони в ранните етапи на съзряването им, отнема повече време. Ако жената е подложена на стрес или депресия, може да направи спонтанен аборт. А женските ембриони са по-устойчиви на тези условия.
Така или иначе, дизайнът на проучването не позволява да се правят изводи и този въпрос трябва да бъде проучен по-задълбочено.
По-рано американски учени също обърнаха внимание на връзката между стреса и пола на детето. Изследователите са проследили 187 жени през цялата им бременност и раждане. Те анализирали няколко десетки фактора, свързани с психосоциалната сфера, физическата активност и начина на живот. 
Оказало се, че сред жените, изложени на физически стрес,

съотношението на родените момчета и момичета е 4: 9,

а при психологически стрес - 2: 3.  Демографите отдавна забелязват, че по време на войни, след мащабни терористични атаки и други катаклизми, засягащи живота на обществото, се раждат повече момичета.
Във всеки случай тревогата по време на бременност е най-добре да се избягва. Както установиха изследователи от Лондонския колеж, той засяга мозъка на детето, увеличавайки риска от развитие на тревожни разстройства.
Изследователите сравняват данните за нивото на стрес по време на бременност при 251 майки на недоносени бебета и резултатите от изследването на самите деца с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Стресовите събития варират от преместване на друго място или явяване на изпит до смърт на близък или развод.
Оказа се, че при тези деца, чиито майки са били изложени на по-голям стрес през периода на бременността, се наблюдават определени

промени в бялото вещество на мозъка на детето,

което носи. Предишни проучвания свързаха тези промени с тревожни разстройства, аутизъм, обсесивно-компулсивно разстройство и други психични и неврологични заболявания. 
Промените се наблюдават главно в частта на мозъчната кора, където амигдалата се свързва с префронталния кортекс. Тази част „отговаря“ за емоциите, ученето и паметта.
Според изследователите една от възможните причини за тези промени е проникването на хормоните на стреса през плацентата.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа