Смяната на жилище влошава успеха на децата

Местенето е причина и за емоционални кризи

Снимка: Shutterstock

Смяната на жилище носи куп вълнения на цялото семейство, повечето - приятни. Американско проучване обаче доказа, че честата смяна на дома се отразява зле на успеха и на поведението на децата, пише сайтът fr.news.yahoo.com.

Нова къща, ново училище, нови приятели, чужда обстановка... За детето промяната е нещо, което обръща с краката нагоре живота и винаги му се отразява зле. Проучването е публикувано в научното списание Child Developpement.

Учените проследили 19 112 деца от детската градина до края на четвърти клас. И въз основа на наблюденията върху целия период установили, че промяната се отразява на поведението на малчуганите.

При най-малките се изостря емоционалната чувствителност, което дава траен отпечатък на поведението. Това се изразява  в капризи, изблици на гняв, сълзи, хиперактивност...“, обяснява ръководителят на проучването проф. Ребакаш Левин Колей от Колежа в Бостън. Според психолога всички тези поведенчески проблеми се дължат на рязката промяна и на новата обстановка.

Проблеми с четенето и математиката

Учените установяват, че макар и за кратък период, при деца на възраст от 9 до 14 години успехът по математика и уменията по четене се влошават.

Проблемите, които се натрупват след всяко местене, се задълбочават, ако това съвпадне с друга промяна – раждане на бебе, развод или друго събитие, което руши структурата на семейството.

Как да помогнем

Родителите могат да намалят напрежението и стреса на детето, като му отделят повече време.

И независимо колко са заети, трябва да си осигурят повече свободно време, за да са заедно с децата. Така ще могат да отговарят на въпросите и да успокоят страховете им. Присъствието им вкъщи е достатъчно, за да свали градуса на напрежението. А и детето ще знае, че може винаги да ги потърси, за да поговори с тях.

В този период на адаптация от помощ за детето е спазването на семейни традиции. Затова е добре те да се съхранят – хранене заедно на масата в определен час, лягане, в определено време...

Добре е детето да има възможност да подреди само стаята си и да пренесе там всичко, което реши. А ако родителите имат възможност, да му дадат цялата свобода да прояви творчество, за да я направи по свой вкус.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа