Амбициите на родителите влияят на успеха на децата

И защо това не е чак толкова хубава новина

Снимка: Guliver / iStock

Психолози от Университета Рединг, Англия стигнаха до извода, че амбициите на родителите определено оказват влияние върху децата. Учените са категорични, че децата на амбициозни родители по-добре се учат, отколкото останалите, пише news.rambler.ru.

В същото време психолозите твърдят, че в това няма нищо хубаво, тъй като подобни родители заставят децата да се учат активно по всички предмети, дори и по тези, по които на малките не им е чак толкова приятно. В следствие това може да доведе до стрес и сериозно психично натоварване, което се отразява негативно в бъдеще както на физическото, така и на психичното здраве.  

Учените твърдят, че родителите пренасят своите амбиции върху децата, от което те сериозно страдат. Специалистите отбелязват, че възрастните не трябва да обвиняват децата за това, че не достигат поставените цели, свързани с успеваемостта в училище. Най-добрият случай е, ако амбициите на родителите съвпадат с възможностите на детето и това не влияе негативно на неговата психика.

Изследователите отбелязват, че тези деца, които се занимават с онези предмети, които им харесват, и не хвърлят сили в останалите, са най-успешни и в ученето, и като цяло в живота. Освен това, в бъдеще децата, които не са оправдали надеждите на родителите, страдат от стрес и са неуверени.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа