Амбулаторни листове вместо извинителни бележки в училище

За да няма фалшификации

Снимка: Shutterstock

Амбулаторните листове от лекарите ще служат като извинителна бележка в училище. Това разкри пред БНТ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Целта на този ход да се спре фалшификацията на бележки, което често се прави от самите ученици.

„На много места учениците след V клас започват да ги фалшифицират, с това дават лош сигнал за началото на своя живот. Именно поради тази причина министърът на образованието - Меглена Кунева заедно с министъра на здравеопазването - Петър Москов малко преди началото на учебната година тръгнаха към една съвместна идея за използването на амбулаторните листове, които се издават от компютрите на личните лекари. Нещо, което е много трудно да се фалшифицира от един ученик заради многото данни, включително детайли за самото заболяване. Именно това е документът, който служи занапред за извиняване на медицинските причини за отсъствие”, обясни Стаматов.

Той уточни, че това е абсолютно необходимо за някои райони в страната и поясни, че инициативата е тръгнала от Враца, където има проблем.

Що се отнася до бележките за извиняване на отсъствие по домашни причини, Стаматов каза, че те трябва да бъдат написани грамотно, ясно и четливо от родителите, и най-важното - да бъдат написани от самия родител.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа