Идея: Доброволни тестове за наркотици в училищата

"Има занижаване на възрастта, в която децата приемат дрога", казва зам. председателят на ГЕРБ

Снимка: Shutterstock

Да бъдат въведени в училищата доброволни тестове за наркотици след съгласие на родител или настойник - това смята да предложи ГЕРБ, сподели зам.-председателят на партията Цветан Цветанов на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и за по-високи доходи", организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел".

На нея бе представена управленската програма на партията в сферата на просветата, пише Мениджър нюз.

"Според статистиката, с която разполагам, през последните години има занижаване на възрастта, в която децата приемат дрога, като в същото време нараства агресията сред учениците. Няма необходимия родителски контрол за дискотеките до 22.00 часа за по-малките", съобщи Цветанов и подчерта, че е убеден в нуждата от диалог с институциите и неправителствените организации.

Образованието трябва да е водещ приоритет, добре осъзнат обаче от всеки участник в процеса, отбеляза Цветанов. С необходимите финансови средства децата ще могат да получат и по-доброто и адекватно образование, подчерта той.

Зам.-председателят на ГЕРБ цитира и данни на Световната банка, според които през 2020-2025 г. 20-25 процента от ромското население ще бъде участник на трудовия пазар у нас. В тази връзка ГЕРБ залагат на стимулиране на тридетния модел, прилагане на "принуда" за задължително образоване, обвързвайки я със социалните помощи. Нужна е и по-добра връзка с местата власт, отбеляза още Цветанов.

Коментари
Последни видеа