Свиренето на музикален инструмент лекува мозъка

Уникално проучване откри механизма, по който става това

Снимка: Guliver / iStock

“Отдавна е известно, че музиката може да има оздравителен и здравословен ефект върху мозъка, но нямаше добре изяснена представа за точния механизъм, чрез който влияе.

Нашето изследване е първото, което демонстрира, че научаването на фините движения, необходими за да се извлече звук от инструмент, променя структурата на мозъка, отговорна за звука и музиката по начин, който не е бил наблюдаван, когато само се е слушала музика.”

Това разкрива д-р Бернхард Рос, водещ автор на ново изследване, оповести Обекти.бг.

Участниците в него първо слушали, а после свирели на тибетски пеещи купи. Според резултатите, свиренето на музикален инструмент може да помогне на хората в борбата им срещу западането на когнитивните функции, което се случва с напредване на възрастта. Причината е, че по време на процеса на научаване на свиренето се променя структурата на мозъчните връзки.

Невроучените са установили, че мозъкът може да компенсира увреждания, получени в разултат от болести или наранявания.

Мозъчните сканирания са показали, че свиренето на пееща купа е било достатъчно, за да се промени активността на мозъка. “Работната хипотеза беше, че действието на свирене на музикален инструмент изисква много системи на мозъка да работят заедно, като например слуха, моторната функция и сетивните системи. Сега за първи път видяхме директно предизвикани промени в мозъка след само една сесия, което демонстрира, че действието по създаване на музика води до силни промени в активността на мозъка.”

Коментари
Последни видеа