Теодора Духовникова, Захари Бахaров и Христо Мутафчиев записват приказки с кауза

"Маргаритка" и “Приказки без край” обединяват усилия

Известните актьори Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Христо Мутафчиев вдъхват живот на 6 детски приказки, помолени от две големи детски социални инициативи в България – “Маргаритка” и “Приказки без край”.

Приказките са в аудиовариант, със съвременно звучене и в диска с песнички звучат вече познатите 11 произведения на “Маргаритка”, а в диска с приказки има 3 изцяло нови авторски истории на Илия Деведжиев и три народни приказки.

“Маргаритка” вече 1 година радва малчуганите с модерни версии на някои от най-известните български детски песнички, а “Приказки без край” от 5 години се грижи за подобряването на болничния престой и по-бързото възстановяване на най-малките с помощта на мобилни библиотеки и специално обучени аниматори.

Кампанията стартира в края на месец ноември с реализирането на специално издание с песничките на “Маргаритка” и приказките на “Приказки без край”.  Песничките и приказките са на два компакт диска, събрани в една опаковка, в комплект  със занимателна книжка и стикери за най-малките.

Изданието е чудесно и за подарък, и за слушане от цялото семейство - по празници, когато сте на път и въобще когато ви се прииска.

3000 броя от специалното издание, “Маргаритка” и “Приказки без край”, ще подарят на децата в болничните заведения, за да могат малчуганите да се възстановят възможно най-бързо и с помощта на слушане на приказки и музика.

Специалното издание ще се разпространява и в търговската мрежа, а приходите от продажбата ще се инвестират в посторяване на иновативна музикална детска площадка на територията на София.

“Маргаритка” вече построи първата по рода си такава площадка тази пролет в столичния парк “Гео Милев”.

Следващата площадка, която ще се реализира благодарение на съвместната работа с “Приказки без край”, е изградена в партньорство и с Playground Energy. Те създават уреди за игра, които превръщат кинетичната енергия в светлина и звук. Проектът на съоръжението е мащабен и е планиран да забавлява цялото семейство. 

3 събития в болничните заведения ще радват хлапетата от детските отделения по време на кампанията “Маргаритка” и “Приказки без край”. Децата от болничните заведения ще измислят по една приказка с помощта на модератор. Всяко събитие ще бъде посетено и от специален ВИП гост – една от звездите на “Маргаритка” – Михаела Филева, Тони, Вики от Мастило и Графа ще подарят диск, усмивки и автограф.

06.12, сряда – Пета градска болница, София - 16:00 до 17:00ч. Гост Миахела Филева 

08.12, петък – Педиатрична клиника към Александровска болница - 11:00 до 12:00. Гост Тони – Антоанета Георгиева

12.12, вторник – Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев, София - 11:00 до 12:00 ч. Гост VenZy.


Компакт диск “Маргаритка” и “Приказки без край” ще намерите онлайн на https://margartika.bg, OMV, Сиела, DM, LAFKA, Ремедиум, Субра

 

Националната инициатива „Приказки без край“ е насочена към подобряване на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Началото ѝ е поставено през месец ноември 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK („ГлаксоСмитКлайн“) и Panadol Baby.

Тя дава подкрепа и среда, максимално близка до домашната, на хоспитализираните деца и техните родители, за да могат малчуганите да се възстановят възможно най-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства. Едновременно с това инициативата позволява да се засили емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

„Приказки без край“ е доброволно начинание, в което се включват известни личности и добри хора, които имат желание да помогнат на децата по време на оздравителния период. С четене на приказки, игри, рисуване и други забавления то действа благотворно на децата в четиринадесет болници в София, Варна, Русе, Плевен и Пловдив. Инициативата работи усилено за подобряването и на интериора на детските клиники и облагородяването на дворните пространства около тях.

Според световния опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури. Прилаганите медицински технологии не могат да доведат до трайни и оптимални за дадено заболяване постижения без съчетаното им приложение с определени социални практики, насочени както към болното дете, така и към неговото семейство. Неотменна част от тази дейност трябва да бъде и подкрепата на детето и неговото семейство, каквато аниматорите на „Приказки без край“ им оказват.

Няколко пъти в годината се организират специални празненства за болните деца в различни лечебни заведения, които са включени в инициативата. По време на тези събития за доброто настроение и усмихнатите лица на малчуганите и всички гости се грижат актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо.

За да се поддържа непрекъсната връзка с родителите и децата, е създадена специална Фейсбук страница на „Приказки без край“, където аниматорската програма има над 30 000 последователи.  Там може да се открие полезна информация, съвети и всички бъдещи събития на инициативата, обединени в специален календар.

След успешното разрастване на инициативата в България има интерес проектът да се пренесе в други държави в района, обсъжда се стартирането на подобни програми в Хърватска, Румъния и др.

„Приказки без край“ се организира в партньорство с Българска педиатрична асоциация.

Приказката продължава на: https://www.facebook.com/prikazkiBezKray

“Маргаритка” е проект, създаден от Виктория Терзийска и Яна Липованска преди една година, за да радва децата с музика и видео на български език и предлага споделено пространство за игри навън.

Проектът активира общество, което споделя необходимостта от качествено прекарано време на цялото семейство заедно чрез музика, видео и игри. Създава забавно, качествено и адекватно за съвременните деца аудио и видео съдържание, както и първите по рода си музикални детски площадки в България.

“Маргаритка” е сред 5-те финалисти в конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА! 

В диска 11 от най-известните български детски песнички са със съвременен аранжимент и са изпяти от едни от най-известните гласове на нашето време.

Аранжиментите на песничките са на Краси Тодоров (D2, Jeremy?), а изпълненията на Белослава, Графа, Михаела Филева, Орлин Павлов, Вики от Мастило, Любо Киров, Тони, Вензи, Мариана Попова, Мая Бежанска, Борко Чучков. Всички те, заедно с вокална група Шоколадче от Лом на добра воля и с огромно желание се присъединиха към каузата на “Маргаритка”.

Коментари
Последни видеа