Идея на помощ: Японската революция в грижата за кожата

Чизу Саеки - прочута консултантка по красота, учи как да извлечем максимума от своята козметика

13 юли 2019 г.

Снимка: издателство "Колибри"

„Японската революция в грижата за кожата“ е първото ръководство за жени от всякакви възрасти и раси, които искат да имат красива кожа като на японките, но не желаят да харчат много пари за козметични продукти и процедури.

Книгите на Чизу Саеки - най-прочутата японска консултантка по красота, са продадени в над 3 милиона екземпляра, а идеите, представени в настоящата, печелят одобрението на кожните лекари в Япония и по света.

Читателите ще се запознаят с всички най-важни техники на Саеки, с уникални процедури за овлажняване на кожата, масажи за активиране на лицевите мускули, натурални и лесни лекове против бръчки, пъпки и черни точки, „топла грижа“ и „хладна грижа“ за успокояване на духа и тялото, водни масажи за енергизиране на кожата и още много други.

Саеки учи как да използвате собствените си ръце, за да масажирате лицето си като професионален козметик, как да използвате очите си, за да прецените от какво се нуждае кожата ви, както и да не я претоварвате с твърде много козметични продукти. "Давам прецизна и разумна програма за грижа, за която ще си кажете: „Как не съм се сетила за това преди? Каква прекрасна идея!“

Откъс

Няма нищо специално в продуктите, които използвам, въпросът е как ги използвам. Така например, вместо да полагам лосиона директно върху кожата си, пръсвам няколко капки на навлажнено памучно тампонче и стратегически го поставям върху лицето си. Най-простият лосион може да извърши магията на скъп серум, ако се използва по този начин, за да се получи лосионова маска (повече за това по-нататък в книгата). Същото е с пилинга за лице, който някои избягват заради неговата абразивност: продуктът може да се смекчи и да бъде направен два пъти по-ефикасен, като се съчетае със сапун за лице и топла вода.

Ето защо аз съветвам хората да инвестират не пари, а грижа и внимание за кожата си. Също така ги насърчавам да използват максимално дланите и пръстите си. Затоплянето на продукта в ръцете ви ще помогне той да проникне по-добре в кожата, което ще удвои и дори ще утрои неговата ефикасност. Като обвиете лицето си с ръце, козметиката и собствената ви топлина ще действат съвместно като парна ютия и ще направят кожата ви удивително гладка. Може да използвате пръстите си да приложите натиск, за да изтласкате частици през порите, та те да навлязат по-дълбоко в кожата и да се подобри кръвообращението, или за да масажирате лицето си и да изгладите бръчките.

Колкото и бързо действащи да са днешните продукти за красота, ще бъдат пропилени, ако се използват небрежно. Така че моят съвет към вас е: Вложете сърце във всяка капка продукт за кожата, който използвате. Когато подхождате към рутинните грижи за кожата си с ентусиазъм, прогонвате кафявите петна и предотвратявате провисването на бузите, ще имате много по-добър ефект, отколкото ако на сляпо пръскате цяло състояние за козметика.

Поемай красотата с всичките си сетива

Покойният ми съпруг ми казваше, че трябва да се излагам на въздействието на неща с истинско качество. Двамата често посещавахме музеи, разглеждахме исторически шедьоври, вечеряхме два пъти в месеца в луксозни ресторанти или пътувахме в чужбина, където се любувахме на невиждани дотогава природни гледки и градски пейзажи.

Когато си активен и изживяваш нови усещания, чувстваш се, сякаш клетките на цялото ти тяло се насищат със същността на красотата, и това те прави по-красив. Лицето на някой, който по цял ден е затворен в мрачна стая, ще е унило и безстрастно, докато на онзи, който излиза и се наслаждава на красивите неща наоколо си, естествено ще излъчва по-голяма експресивност и задоволство.

Кое е това, което отрича на жената красота? Има такива, които не ме впечатляват с женствен чар въпреки миловидните си лица, и други, които изпъкват сред множеството, макар да няма нищо ослепително у тях. Мисля си за актрисата Одри Хепбърн, на която винаги съм се възхищавала като на точно такава жена със специално присъствие, което надхвърля природната ѝ красота. Тя доказа, че дори бръчките и отпуснатата кожа, съпътстващи напредването на възрастта, могат да са привлекателни, ако принадлежат на жена с характер и увереност в себе си, която е изживяла живота си добре. Бръчките на такива жени се възприемат не като белег на остаряване, а като свидетелство за достойнство.

Не се вайкайте за всяка пъпчица и бръчка по кожата си. Не тяхното присъствие намалява стойността ви като жена. Повечето кафяви петна и бръчки може да се отстранят с търпение, но във всеки случай общото излъчване и блясък на лицето ви са далеч по-важни във впечатлението, което създавате.

Разбира се, добре е да имате хубава кожа – тъкмо затова с такова внимание се грижих за лицето си през всички тези години. Но имайте предвид, че безупречната кожа не е всичко. Красотата не е нещо, което може да бъде лепнато отвън, тя е фалшива, ако не блика отвътре.

И до ден днешен съм благодарна на съпруга си, че ме научи да ценя качеството. Днес отделям време да заобиколя дома си с цветя, които са моя страст. Понякога релаксирам при упойващия мирис на тамян или под звуците на вода, или пък се наслаждавам на любима музика, носеща се из стаята. Тогава усещам как лицето ми се отпуска, колкото и да съм уморена, и се чувствам красива.

Така че идете в музей или парк или дори просто пообикаляйте да разгледате витрините или секциите в мола. Без значение колко сте заети, а особено ако сте толкова натоварени с работа, че се чувствате изнервени, отделете време за себе си – дори да е един час на месец, – за да се полюбувате на красотата на живота.

Направи огледалото свой съюзник

При всеки козметичен щанд и във всеки салон за красота има огледало. Но на много жени им липсва куражът да посрещнат отражението си вероятно защото присъствието на други хора ги смущава. И дори когато се осмелят да се погледнат, набиват им се на очи дефектите: бръчките по лицето, сухата и лющеща се кожа.

На такива жени предлагам следния съвет: В самотата на собствения си дом всеки ден разглеждайте внимателно лицето си. Освен за да решите кои продукти да използвате днес, за да подобрите състоянието на кожата си, също и за да си направите комплимент. Например, ако сте се подложили на процедура вчера и кожата ви е в отлична форма, полюбувайте ѝ се. Като похвалите сами себе си, ще сторите много за красотата си. И пак ще кажа, не бъдете твърде критични към недостатъците на лицето си. Често се случва тъкмо онези черти, които най-малко харесвате у себе си, да бъдат намирани за очарователни от околните.

Така че вместо да криете онова, което смятате за свой дефект, приемете го като ваше уникално качество и го изтъквайте. Представете си закръглена жена, която носи торбести дрехи, за да прикрие извивките си – усилията ѝ само привличат повече внимание към пълнотата ѝ. От друга страна, ако същата тази жена облече дреха по тялото, тя ще подчертае привлекателността на ханша и гърдите.

Много жени коментират колко биха искали да имат нос като тази актриса или да са родени с очите на онази знаменитост. Това са само празни желания. Прекрасно е да има жена, на която се възхищавате, но нея я правят привлекателна начинът ѝ на живот, поведението, думите и делата ѝ. Всяко лице е различно и е пилеене на време мечтаенето да изглеждате като някоя друга.

В крайна сметка, както аз виждам нещата, красив човек е онзи, който познава себе си отвътре и отвън и се чувства удобно в кожата си.

За добро или зло, огледалото вярно предава вашия образ. Направете го свой съюзник в търсенето си на самоусъвършенстване, като го държите подръка по всяко време, като се разглеждате обективно, както бихте погледнали отражението си във витрина.

Назначи час за себе си, не за салон по красота

Онзи ден някой ме попита: „Третирате кожата на клиентките си всеки ден в салона като козметичка, но кой се грижи за вашата?“.

Отговорът е: никой.

Никога не съм била в козметичен салон като клиентка и причината е, че сама умея да се грижа за кожата си. Може да си кажете, че съм специално изключение. Все пак съм работила като управител на салон на „Кристиан Диор“ в Токио и още всекидневно работя с клиентки в собствения си салон. Истината обаче е, че и вие можете да третирате сами кожата си точно както го правя аз, ако усвоите някои умения. Всеки го може.

Жените често се извиняват за запуснатата си кожа с липса на пари и време. Предлагат всевъзможни оправдания.

„Толкова съм заета с децата, че не ми остава никакво време.“

 „Не разполагам с пари, че да посещавам салон.“

Истината е, че като прочетете моята книга, ще си дадете сметка как можете да постигнете красота, без да влагате много време и пари, и че изобщо не ви е нужен салон за тази цел.

В тази книга ще споделя с вас техники как сами можете да подобрите кожата си със собствените си ръце – хитринки, които не изискват специално оборудване, лесно може да се направят в банята или дневната и са също тъй ефикасни като третирането в козметичен салон. Единственото, което ще ви е нужно, е памук, прозрачно фолио, лед и няколко основни козметични продукта. А най-добрият инструмент, то се знае, са вашите длани и пръсти.

Започнете, като отделяте само пет минути за себе си всеки ден, за да освободите сетивата си и да се погрижите за кожата си. Ще усетите много по-дълбока релаксация на ума и тялото си, отколкото в скъп козметичен салон.

Укроти топката в проблемен период

Ето нещо, което повтарям отново и отново на пристрастените към козметични продукти: Ако искате добра кожа, имайте куража да се отдръпнете от козметичните продукти.

Първата ми книга – „Не разчитайте на козметични продукти“, е с подзаглавие „Спрете да си миете лицето!“. На пръв поглед при това подзаглавие мнозина биха се усъмнили в здравия ми разум, особено в Япония, където се смята за необходимо лицето да се измива два пъти – първо с почистващ лосион, после със сапун за лице. Та какви ги приказвам аз, по дяволите?

Девизът ми е, че прекомерните грижи увреждат кожата. Кожата е жива и е снабдена със самопочистващ механизъм, а многото третиране само отслабва тази способност. То се знае: основните грижи са много съществени  – неща като предпазване от ултравиолетовите лъчи преди излизане и охлаждане на кожата с лосион след ден, прекаран в спорт и потене. Но да си миете лицето по няколко пъти само защото имате мазна кожа, или да го мажете обилно със скъп крем, защото е суха, просто е лошо за нея.

Ако кожата ви крещи за помощ, сега е моментът да седнете и да я погледнете с трезва преценка – като лекар, интервюиращ пациент, – за да решите какво ѝ е нужно и какво не. Макар хората с проблемна кожа да са изкушени да пробват всякакви лекове, онова, което трябва да сторят, е да ѝ дадат почивка. Понякога с по-малко се постига повече. Наричам подобна грижа „постене за кожата“. Същината е проста: не правете нищо. С това нямам предвид изобщо да изоставите кожата си. По-скоро отделете един ден седмично, в който не правите нищо, освен да наплискате лицето си. Това ще пробуди вътрешните сили на кожата ви и ще възстанови здравето ѝ.

Предлагам постене за кожата, защото, след като видях кожата на много жени, установих, че тя е в много по-лошо състояние при тези, които прекаляват с козметиката, отколкото при тези, които не правят нищо. Накратко, това е идеалният начин да се освободите от пристрастието към козметиката, на което толкова много жени стават жертва.

Чизу Саеки е родена през 1943 година, практикуващ козметик и най-уважаваният в Япония съветник по въпросите на красотата. На възраст 24 години получава лиценза си за козметик и след като работи няколко години в козметичен салон, постъпва на работа във френския козметичен гигант „Герлен“. Работата на съпруга ѝ я отвежда в Сан Франсиско, а тя и там се включва в козметичния бизнес, като проучва за Япония американския пазар за нови козметични продукти.

Саеки е на 42 години, когато съпругът ѝ умира от рак и тя изпада в депресия: косата ѝ губи цвят и блясък, под очите ѝ се образуват торбички и не след дълго вече изглежда с 30 години по-възрастна. Заема се да възстанови живота си и кожата си чрез внимателна обща програма, която усъвършенства и постига феноменален успех. Саеки постъпва в „Парфюми Кристиан Диор“ като международен мениджър в сектор обучение с повече от 600 козметици консултанти на свое подчинение. След оттеглянето ѝ през 2003 година тя издава първата от своите 30 книги, посветени на грижа за кожата, мемоари и книги за самопомощ - все бестселъри. Днес тя е президент на „Корпорация Чизу“, управлява козметичен салон и школа за красота в Гинза, Токио, води рубрики в женски списания и редовно се появява по японската телевизия.

Коментари
Последни видеа