През седмицата учениците масово не си доспиват

Над половината спят по-малко от 9 часа

31 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ново мащабно проучване доказа, че над 50 на сто от учениците от I-XI клас не спят достатъчно и през седмицата нощният им сън е под 9 часа. Това се отразява не само на настроението им, но и способността им да учат.

Нашето проучване ясно доказа, че децата, които всяка нощ спят по 9 часа, се учат и се развиват по-добре в сравнение с недоспалите си връстници. Ние съветваме родителите да обърнат внимание и да ограничат гледането на телевизия, писането на домашни и ученето във вечерните часове, защото то увеличава натоварването на децата“, каза водещият изследовател д-р Хой Си Цао. Екипът му е събирал информация от Национално допитване за детското здраве, в което родителите са написали колко часа на нощ спят децата им. Оказало се, че едва 47% от децата на възраст от 6 до 17 години спят 9 часа всяка нощ.

Според препоръките на Американската академия по педиатрия децата на възраст 6-12 години трябва да спят не по-малко от 9-12 часа всяка нощ, а тези на възраст 13-18 – не по-малко от 8-10 часа.
Лишаването от достатъчно сън се отразява лошо и на естествената детска любознателност и готовност да учат нови неща както и на способността на учениците да контролират своите емоции и да се съсредоточават. Това проличава най-ясно при изпълнение на домашните и уроците, които детето трябва да подготвя удома.
Така че, ако детето ви се справя трудно с училището,  помислете дали спи достатъчно, съветват учените.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа