Мъжката брада е красива и... пълна с бактерии

Няколко проучвания по въпроса плюс съвети как да я поддържате

25 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Модата на резкия отказ от небръснене у мъжете е явна по целия свят. Поради тази причина учените са си намерили още нещо интересно за изследване, а именно - какво е влиянието на брадата както върху здравето на мъжете, така и върху хората, които контактуват с нея. В САЩ учени от изследователския университет на Ню Мексико са направили проучване по отношение на състава на мъжката брада, пише medikforum.ru.

В резултат специалистите констатирали, че дори и в добре поддържаната брада могат да се съдържат голямо количество бактерии. При това изследваните, чиито бради са изучавали специалистите, били сътрудници на болници и като цяло добре осведомени за правилата на хигиената хора.

Преди време подобно проучване и въпросите, които произтичат от него, бяха обсъдени от руски специалисти. Те установиха, че в брадите на различни мъже присъстват стафилококи. При силен имунитет организмът им е склонен да се справи с тях, но при намален, ресурсите на бактерията са способни да навредят на здравето. В частност, те могат да се окажат възбудители на себореен дерматит - възпалително кожно заболяване. Според специалистите, колкото по-голяма е плътността на космената покривка върху лицето, толкова е по-голям рискът от развитието на дерматит.

На свой ред изследване, проведено в лаборатория Quest Diagnostics, САЩ, потвърди, че в мъжката брада могат да се крият чревни бактерии. "Всеки косъм има кутикула, която се явява ловец на микроби. Ако космите са около ноздрите и устата - това е просто капан за вредни бактерии. Не говоря за остатъка от храна по тях, но си представете какво се задържа в брадата и мустаците, ако човек е болен, киха и кашля?", пита трихологът Карол Уокър.

Медиците настояват: мъжката брада трябва да се мие минимум веднъж на два дни, като се използва шампоан за нормална до мазна кожа. Няколко пъти на ден трябва брадата да се разресва, както и не бива да се пренебрегват специалните средства за грижа за нея.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа