Мъжете днес променят ценностите си

Какво смятаха за готино преди и какво сега

Снимка: Shutterstock

В наши дни традиционното понятие за мъжественост търпи съществена промяна. До този извод стигат изследователи от Университета на Британска Колумбия, Канада, и по думите им силния пол прави силен завой от образа на „мачо“.

Изследователите отбелязват, че до скоро основните конструкти на пол по отношение на мъжките ценности изглеждаха примерно така: за разлика от жените мъжете по-често са склонни на риск, имат повече вредни навици и по-рядко следят здравословното си състояние. Но допитването, проведено от учените, свидетелства, че тези парадигми сериозно са променени. „Поразително голяма част от анкетираните мъже (91%) казват, че най-важното за тях е да помагат на другите, защото това били длъжни да правят мъжете. На второ място сред най-значимите характеристики на силния пол се оказала откритостта (88%), след това интелекта (87%) и здравословният начин на живот (86,5%)", съобщават авторите на проекта.

По думите им, съвременните мъже все повече държат на здравето си и на физическата си привлекателност. Мъжките ценности в днешно време са спорт и здраве, твърдят учените.

Освен това се забелязват и промени в социалния характер.
Изследователите разказват, че мнозина от запитаните мъже изразили неувереност в своя бъдещ сериозен финансов успех, но при това заявили, че не парите определят успеха. В духа на смяната на ценностите, мъжете все по-уверено изказват твърдението, че има повече смисъл от привлекателна външност, интелект и здрава психика, отколкото от впечатляваща банкова сметка.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.