Какво да спортува 5-годишното дете?

На тази възраст е чудесно да се ориентира

Снимка: Guliver / iStock

Около петата година родителите почват да се питат дали детето трябва да спортува или е по-разумно да го запишат на език или музика. Традиции в семейството, амбициите на майката, излишната енергия на хлапето, спортната слава на таткото в миналото – са фактори, които влияят.

Психолозите са единодушни, че около петата година е добре да ориентираме детето към някакъв спорт, който ще помогне на развитието и израстването му.

То е достатъчно голямо, за да възприеме нова информация, но все пак не е достатъчно укрепнало за натоварванията, които предстоят в училище. А спортът, независимо какъв ще е той, има положително въздействие – гради характер, дисциплина, навици, колективен дух... не развива само физиката. Така че, наблюдавайте дето и вижте дали това, което вие сте избрали, му допада и му помага. Нека отиде на една-две тренировки, а след това си поговорете как се чувства в „отбора“. Това ще наклони везните „за“ и „против“ в една или друга посока.

Гимнастика, балет, фигурно пързаляне:


Заради добрите традиции у нас, момиченцата още от 4-5 години избират художествeна гимнастика. Те са гледали изявите на българските „златни момичета“, състезанията, които се предават и по телевизията. И всяко мечтае да е като тях – с обръч, лента и бухалки.

Илюстрация: Guliver / iStock

Дори без стремеж за високи постижения, художествената гимнастика, балетът и фигурното пързаляне носят ползи за малката госпожица. Те развиват баланс, правилна стойка, елегантни жестове, грациозност...

Лека атлетика:

Царицата на спортовете не е сред най-популярните у нас, но...


Заниманията развиват хармонично тяло, помагат за оформяне на мускулите, поддържат тялото в тонус, формират качества като издръжливост...

Снимка: Guliver / iStock

Така че, ако детето обича да тича, скача, хвърля - пробвайте като го запишете на лека атлетика. Още повече, че спортът развива и натоварва симетрично мускулите на тялото и предпазва от гръбначни изкривявания.

Плуване:

Без значение дали ще стане един ден плувец, детето трябва да се научи да плува. И колкото по-рано се случи, толкова по-добре. След това само ще усъвършенства различни стилове и умения.

Някои родители пробват още от раждането да запозная бебето с водата и успяват. У нас има условия хлапето да се научи да плува от 4-5-годишна възраст.
Плуването не само стругова тялото, но и развива капацитета на белия дроб. А това е от полза за всички хлапета, които боледуват често от респираторни заболявания.

Колективен спорт:

Подходящ е и за най-малките –


още повече, че доста детски градини имат отбори. Така че не е нужно родителите да водят детето в някои клуб.
Футболът развива спортсменски качества, координация, внимание, способност да се вземат решения.

Снимка: Guliver / iStock

Тичането поддържа хлапето в добра физическа форма, а игра в отбор възпитава  спортсменския дух.

Баскетбол:

Не е рано да запишете детето от 5-годишна възраст. Размерът на игрището и височината на коша за по-малките са различни, но уменията, които дава играта са същите както и на големите. Тренировките – да скача, да води топката, да спира и ускорява, допринасят за хармонично развитие на мускулите.

Специфични упражнения са от помощ за общото физическо развитие и усъвършенстват бързите реакции.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа