Учени: Със сигурност спортът е полезен за бременните

Не само за тях, но и за бебето

Снимка: Guliver / iStock

Много майки смятат, че спортът може да навреди на бебето им и намаляват умишлено физическата си активност до минимум. Те предполагат, че това е по-добре за детето, но медиците опровергават тази теория, пише news.rambler.ru.

Те твърдят, че по време на бременността действително не трябва да се тренира в този ритъм, в който сте свикнали, но не би следвало и напълно да се отказвате от спорта, тъй като той е полезен не само за здравето на майката, но и за бъдещото дете.

Специалисти от Университета Джеферсън потвърждават този факт и казват, че вредата от спортната активност върху бременните е тотален нон сенс. Напротив, тя си има редица преимущества. 

Сред очевидните плюсове учените посочват положителното въздействие върху нервната система. Отбелязва се, че спортът е способен позитивно да повлияе върху настроението на майката, както и да нормализира съня ѝ, което е добре и за бебето. Жената, която по време на бременност се натоварва умеренно, след това много по-бързо влиза във форма.

Сред спортуващите майки 73% са родили бебето естествено, за разлика от тези, които не се грижили за физическата си активност (те били 67%). 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.