Ниско тегло при раждане – ниски спортни възможности в бъдеще

На 13 години оценките по физкултура на тези деца са по-слаби

07 септември 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Ниското тегло при раждане обрича на посредствени спортни изяви в ученическа възраст и слаба физическа активност по-късно в живота, когато човек е на възраст между 36 и 68 г. Това сочи анализ на данните на 2739 души, включени в проучване на Лондонския колеж. То е публикувано от Zee News.

2,5 килограма и по-малко се приемат от науката за ниско тегло при раждане. Учените установиха: на 13 години оценките по физкултура на тези деца, които са били родени с ниско тегло, са под средните. И по-късно в живота те водели не така активен живот, в сравнение с родените с нормално тегло.

Друго самостоятелно проучване на американски учени от университета „Тулейн“ в Луизиана доказа, че ниското тегло при раждане носи по-висок риск от развитие на диабет тип 2.
Според учените, ниското тегло при раждане доказва, че в процеса на вътреутробното развитие бебето е имало проблеми. И за диабета са виновни фактори, които влияят на този процес, като например неправилно хранене, анемия, инфекции и плацентарна недостатъчност.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.