Плуване, колоездене, аеробика и тенис - най-полезни за здравето

Учените ги посочиха

01 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Спортът е важен за здравето, но също така е важно и какъв вид спорт практикувате. Учени от университета в Сидни стигнаха до такива изводи, след като анализираха данните на социалните служби във Великобритания и Австралия, които са събирани от 1994 г. до 2006 г. за здравето на около 80 000 възрастни британци, занимаващи се със спорт, съобщава British Journal of Sports Medicine.

Според специалистите от Сидни се оказва, че плуване, колоездене, аеробика и тенис са най-полезните спортове за здравето. Целта на наблюдението е била да се провери дали интензивното физическо натоварване влияе на продължителността на живота и предразположеността към различни болести – инсулт, инфаркт и проблеми със сърдечно съдовата система.

Някои от спортовете, например футбол, бягане и щанги, не засягат продължителността на живота, като не предизвикват проблеми със здравето. Други спортове обаче са влияели позитивно - тенис, бадминтон, скуош се оказват най-полезни за британците спортове. 

Те са намалявали вероятността от преждевременна смърт по всички възможни начини с 47 процента, както и с 56 процента от проблеми със сърцето и сърдечно съдовата система. При плуването и аеробиката цифрите са съответно 27-28 % и 36-41 процента. Колоезденето е намалявало вероятността за смърт с 15 процента, но не е влияело на сърцето и сърдечно съдовата система.

Тези данни карат учените да считат, че различните спортове влияят на здравето по различни пътища и укрепват здравето на определени органи и части на тялото. И така правят извод, че е необходимо да се разработят комбинирани спортове, които биха помагали на организма като цяло.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.