Умерено спортуване при жените стимулира зачеването

Ако тренирате редовно и продължително, но спокойно

25 август 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Редовните физически упражнения и плуването увеличават шанса за жените да заченат бебе, твърдят учени от Бостън.

Американците са направили своите заключения след изследване в Дания на 3500 жени, като всички от тях са планирали да забременеят, съобщава uznayvse.ru.

С цел безпристрастност специалистите са подбрали жени на възраст от 18 до 40 години, като в продължение на 1 година са следили тяхната физическа активност и здравето им.

За това време около 70 процента от жените са забременели. Главният извод на медиците е, голяма част от заченалите дами са упражнявали през цялото време продължително, но не голямо физическо натоварване.

Жените са се разхождали на свеж въздух, карали са колело, което се оказало, че освен помощ за формата на бъдещите майки, също така и повдига настроението им. Друг извод – вероятността за забременяване почти не е зависила от наднорменото тегло на жените. 

Анализът на учените води до извода, че ако продължителността на физическото натоварване е около 5 часа на седмица, то вероятността за зачатие се увеличава с 18 процента.

Сравнението е направено с група, която е упражнявала физическо натоварване 1 час на седмица. В допълнително изследване учените отбелязват, че повишаването на физическото натоварване – например бягане или аеробика над 5 часа на седмица, намалява вероятността жените да  забременеят с 32 процента.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа