Как да изберем спорт за детето

Най-добре според характера му

17 Септември 2019 г.
Как да изберем спорт за детето

Снимка: Guliver/ iStock

За избор на спорт децата обикновено се ориентират по това какво спортуват техните приятели. Родителите пък от своя страна търсят варианти, които са по-близо до дома. Но правилно ли е това решение? Най-добър успех в спорта всеки може да постигне, когато се занимава с физическа активност, съответстваща на неговия тип личност. Точно така трябва да подходим и когато избираме спорт за нашите деца.

Спринтьор или маратонец?
Ако детето е екстроверт (общително, импулсивно, обича да бъде център на внимание), то ще бъде добро в спортове, където се изисква бързина и сила, като плуване или бягане на кратки разстояния. Такива деца постигат добри резултати в борбата, ски спускането, тениса. Те са двигателно надарени, лесно и бързо придобиват физически умения, по-малко податливи са на емоционален стрес и са склонни да рискуват. Те биха успели в спортни дейности, където е необходим кратък и силен изблик на енергия. Екстровертите стават добри гимнастици, акробати, сноубордисти и скейтбордисти.

Ако детето е интроверт (затворено, срамежливо и пасивно, по-интересно му е да прекарва време самостоятелно или с един приятел, отколкото да бъде в шумна компания), то ще се чувства по-добре в циклични спортове – лека атлетика, триатлон, колоездене, ски бягане. Такива деца са дисциплинирани, издръжливи, рядко се разсейват. Те предпочитат монотонното обучение, повторяемостта в тренировките. Интроверите се справят добре на дълги разстояния.

В екип или самостоятелно?
Ако вземете под внимание типа характер на детето, тогава можете да му препоръчате подходящите спортни дейности, които наистина да му допаднат. Например, децата с лабилен характер, отличаващ се с бърза смяна на настроението, са живи, общителни и добродушни, но на моменти стават необуздано сприхави, докачливи и груби. Те страдат от чести настинки, боледуват дълго, с рецидиви. 

Промените в нервната им система често са свързани и с промени в сърдечно-съдовата система. Следователно към такива деца трябва да се подхожда с повишено внимание, когато се избира спорт и дори да се консултирате с лекар. Не са препоръчителни конкурентните спортове като борба или тенис. По-добре да насочите детето към спортове, които не изискват съревнование.

Също така с повишено внимание трябва да се подхожда към спорта при деца от епилептоиден тип, характеризиращи се с властност и жажда за лидерство. Подрастващите с този характер също често страдат от функционални промени в сърдечно-съдовата система. Те трябва да се научат да се отпускат както психологически, така и физически.

Децата от хистероиден тип винаги искат да бъдат в центъра на вниманието, искат да бъдат харесвани, да им бъде съчувствано, за което дори са готови на преструвки. Те са общителни и с изключително добре развита интуиция. Те не трябва да се занимават със състезателни спортове, тъй като не умеят да губят.

Представители на шизоидния тип са затворени, вглъбени в себе си, трудно комуникират и не умеят да бъдат съпричастни с другите. Тези деца са упорити в стремежа към физическо съвършенство. Те нямат интерес към колективни спортни игри, но с желание ще се занимават с фитнес, бодибилдинг, плуване. На състезания показват добри резултати.

Децата от психастеничен тип са нерешителни, склонни към разсъждения и философия. Те са обект на обсесивни страхове, спортът не им се удава, но тъй като обикновено имат силни крака, те трябва да бъдат ориентирани към леката атлетика, ските и т.н.

Децата от астено-невротичен тип страдат от лесна умора, те са бавни, склонни към хипохондрия, имат ниско самочувствие и обикновено имат лош сън. От всички спортове най-подходящо за тях е оздравителното плуване.

Децата от сензитивен тип са плахи, срамежливи, изключително чувствителни, обидчиви и отговорни. Те не са индивидуалисти и следователно спортните игри ще бъдат подходящи за тях. Оздравителното плуването също би било полезно. Те няма да посмеят да се явят на състезание от тревога, че ще се представят лошо, но на тренировки биха се представяли добре.


Снимка: Guliver/ iStock

Някои деца са прекалено активни, независими, самоуверени, тези с висок жизнен тонус и здрав сън. Те не трябва да бъдат записвани на колективни спортове. Те ще се представят по-добре в индивидуални дисциплини.
Други се отличават с апатия, раздразнителност, нестабилно представяне и склонност към депресия. Добре е да спортуват през втората половина от деня, защото сутрин обикновено изпитват летаргия. Те са непостоянни, така че често може да сменят спортните си хобита.

Има и деца, които винаги ще действат "като всички останали". Те са приятелски настроени и приветливи, гъвкави, но не и независими. Предпочитат да бъдат водени. За такова дете са подходящи отборните спортове. То ще бъде силно и активно в екип и никога няма да наруши правилата на играта.

Здраве

В Деня на спорта - кои занимания са най- подходящи за вашето дете

Спорт

Спорт: майката е модел за момичето

Здраве

Какво да спортува 5-годишното дете?

Още от Здраве

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Мобилните телефони не трябва да влизат в леглото.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които нямат място в спалнята ви

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е да се научите да овладявате емоциите си.

Снимка: Shutterstock

Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Кодартс лицей за музика и танц – Ротердам, Нидерландия си сътрудничат за втора година.

Снимка: НМУ "Л.Пипков"

Събитието е подходящо за деца над 3-годишна възраст.

Снимка: Kaufland България

Гуен Стефани и Блейк Шелтън

Снимка: Getty images

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което се храни с апетит. Снимка: Getty

Здраве

Ако бебето е с атопичен дерматит, изследвайте нивата на имуноглобулин Е

Плесени и акари са най-чести причинители на алергии, обяснява д-р Мустаков

Момиченце прави първи самостоятелни стъпки. Снимка: Getty

 

Здраве

Любопитството на бебето расте всеки ден, то вече ходи

Как да стимулирате сетивата му от 10 месеца до навършване на първата година (част 4)

Жена гледа отегчено по време на секс. Снимка: Getty

Да поговорим

Той със сигурност ви изневерява: още 10 странни сигнала

Не разчитайте на очевидните признаци, проверете дали в живота му не се е появила друга (част 2)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича