Няколко грешки на всички йога начинаещи

Когато ги отстраните, ще усетите истинското удоволствие от упражненията

31 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Голяма част от тези, които започват да се занимават с йога, го правят или следвайки видео уроци или техники, описани в книги. И в двата случая обаче, ако не е подробно разказано или казано какво, защо и как се прави, много често се допускат грешки. Ето и най-големите сред тях и повярвайте, повечето далеч не са свързани с техниката на упражненията

Първа грешка: Прекалени очаквания
Когато започнете да се занимавате с йога очаквате като че ли мигновен резултат. Но трябва да разберете, че йога не е магия, способна да подобри състоянието ви още от първата практика. Когато тръгнете на занятията, не трябва да очаквате оздравителен ефект. Първо, ще преминете през една входяща лекция, която ще ви посвети в дълбоките тайнства на йога. Второ, трябва просто да се наслаждавате на тази чудесна практика, да се отървете от лошите мисли и да не смятате, че след това нещо непременно трябва да се случи. Преди всичко очакванията ограничават резултат, който действително може да се случи.

Втора грешка: Голям егоизъм
Това се случва, когато у тези, които са започнали да се занимават с йога, има порасне една голяма корона на главата. Егоизмът нараства до неимоверни размери и води до желанието да учиш другите, да им даваш полезни съвети. Но подобни „уроци“ не водят до нищо добро нито вас, нито обкръжаващите ви. Знанията, получени на първите няколко урока, са твърде недостатъчни, за да учите и другите. Затова е по-добре да поживеете с йога няколко години и след това да давате съвети.   

Трета грешка: Мързел и непостоянство
Един от най-големите йога учители твърди, че най-сложното в йога е да постелете килимчето. Твърде често у тези, които са начинаещи, им се намират други, по-важни задачи, точно преди занятията. Но трябва просто да отблъснете от себе си всички лоши мисли и да отидете. Така ще тренирате и силата на волята си.

Четвърта грешка: Не се отделя внимание на дишането
Възприемаме дишането като даденост и не обръщаме на него никакво внимание, а в йога то играе огромна роля. Голяма част от тези, които започват да се занимават с въпросната практика използват само гръдното дишане, което не е достатъчно, тъй като е половината от дихателния ресурс. И затова не е възможно да получат такава жизнена енергия, която дава йога. Често се избягват специалните дихателни техники, игнорират се забележките на инструктора по повод дишането и така е невъзможно да се почувства максималния ефект от йога.

Пета грешка: Йога се възприема като състезание
Занятията по йога обикновено не протичат самостоятелно, което дава мощна енергия, но в същото време не всеки може да се фокусира върху собствените си усещания, които се основават на това, което вижда наоколо. Забелязвате, че на девойката до вас нещата й се получават по-добре, други правят по-качествени разтягания, а трети прави асаните със затворени очи. Не обръщайте внимание на това, което виждате и се съсредоточете в себе си – това е вашето тяло и вашите усещания.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа