Експерти: за малките деца плуване, за големите – колективен спорт

Четири от всеки пет хлапета на възраст между 11 и 17 години не спортуват достатъчно, според анализ на СЗО

25 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Четири от всеки пет деца на възраст между 11 и 17 години не спортуват достатъчно, сочи анализ на Световната здравна организация. Проблемът сериозно засяга всичките 146 държави, включени в проучването, пише BBC.
Изследователите са установили, че проблемът със заседналия начин на живот сред младите поколения е универсален и не зависи от икономиката на държавите.
Най-активни физически са децата в Бангладеш (34%), а България се нарежда в топ 5, с около 30% активност сред момчетата.
Най-обездвижени са децата във Филипините (93%) и Южна Корея (97%). В глобален план момчетата спортуват повече, отколкото момичетата, като единствено в Тонга, Самоа, Афганистан и Замбия се наблюдава обратна тенденция. Драстична разлика има в броя спортуващи в САЩ и Ирландия – и в двете държави 64% от момчетата са неактивни, докато момичетата достигат 81%.
Според Лиан Райли, един от авторите на проучването, сред причините за слабата физическа активност е, че тийнейджърите са насърчавани повече да се подготвят за училище и да започнат кариерното си развитие.
От друга страна технологичната революция променя начина на живот на хората като цяло, включително и физическата дейност, която извършват.

Какво да спортуват

За най-малките деца са подходящи по-щадящи активности, които имат дори лечебен ефект: плуване, гимнастика, игри с топка.
Във възрастта до първи клас децата трудно се съсредоточават в групови спортове със свои връстници, затова за тях са по-полезни индивидуалните занимания, твърдят специалисти.
Един спорт като плуването, например, е особено подходящ за тази възраст. 
Той ще укрепи дихателната система и сърдечната дейност на детето, като в същото време ще го направи уверено, тъй като то се учи на самостоятелност.
По-големите деца, които вече са в активна училищна възраст, могат да бъдат записани и на отборни занимания: футбол художествена гимнастика, волейбол.

​​Колко трябва да се спортува

Препоръчителната физическа активност за всяко дете в рамките на деня е около 60 минути, а такава е всяка, която ускорява пулса и дишането – бягане, каране на велосипед, плуване, гимнастика и др

 

Коментари
Последни видеа