Спорт в детството помага за паметта в зряла възраст

Канадски учени стигнаха до този извод след експеримент

29 юли 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Може ли физическите упражнения в детството да влияят за по-добра памет на стари години? На този въпрос отговор дават канадски учени, които са направили изследвания с мишки и при тях изглежда е така, информира eneuro.org.

В експеримента са използвани 80 мъжки мишки, разделени на две групи. Част от животните са били  поставени за шест седмици в популярните въртящи се клетки, а втората група е водила „заседнал“ начин на живот.

След 4 месеца, когато мишките са стигнали средна възраст, учените ги обучили да асоциират удар от електричество с това, че са били в затворена кутия. Когато гризачите са били поставяни в такава кутия, те буквално се вцепенявали от ужас.

След още две седмици е направен втори експеримент с три различни сценария. Първият – мишките, както досега, са вкарвани в същата кутия и клетка.

Вторият сценарий – кутията е разменена с друга с променено осветление, но е поставяна в същата въртяща се клетка. Третият сценарий е бил с абсолютна нова кутия, разположена в друга клетка. След това учените установяват, че животните, които в ранна възраст не са „спортували“ се вцепенявали от ужас и в трите случая.

Така те предполагат, че мишките просто не помнят коя кутия всъщност представлява опасност. Гризачите, които са се занимавали със „спорт“, са застивали от ужас с 40-50 процента по-малко при втория и третия сценарий.

Тези данни дават увереност на анализаторите да смятат, че макар и експериментите да са с мишки, то и при хората може да се предполага, че физическите упражнения в детството влияят положително на работата на мозъка при възрастните хора.  

Тони Николов

Коментари
Последни видеа