Застой и резки промени в теглото

Какво е "whoosh" ефектът и трябва ли да ни притеснява?

28 ноември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Защо понякога въпреки диетите, килограмите не намаляват? Защо стават резки промени в теглото, въпреки спазването на хранителен режим за отслабване?
На тези въпроси отговаря фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Това са два от основните проблеми, с които се сблъскваме когато се опитваме да отслабнем. Рядко се среща човек, който да е отслабнал безпроблемно, с постоянен, равномерен напредък през целия период на режима си.
За жалост - свалянето на тегло не е равномерен процес.
Понякога може да забележиш, че кантарът изобщо не помръдва в продължение на дни, дори седмици, въпреки че стриктно се придържаш към своя хранителен режим и тренировките си.
И обратното - в една прекрасна сутрин ставаш, правиш си контролното претегляне и виждаш, че магически си свалил доста повече тегло от нормалното за един ден...
Застоят и рязката загуба на тегло звучат като доста противоположни неща, но всъщност е съвсем възможно причината зад тях да е една и съща.

Какво представлява Whoosh ефектът?

"Уъш ефект". Термин, който няма точен превод на български. Дори на английски подборът на думи е, меко казано, странен...
Ако се опитваш да изгориш мазнините и да отслабнеш, понякога може да забележиш че частта от тялото ти, където преди е имало мазнини, сега придобива мека "пухкава" текстура.

Неприятно, нали? Очакваш че, след като си се отървал от нежеланите мазнини, вече ще имаш стегнато и релефно тяло, но - изненада! Сблъскваш се с тази пухкавина, която няма нищо общо с твоите очаквания. И още по-лошо – доста прилича на целулит, а това те изнервя допълнително…

Това е така, защото (на теория) с мобилизирането и изгарянето на мастните депа в клетките, пространството, което са заемали, сега се запълва с вода, което прави тази част от тялото "по-мека" от нормалното. Това може да се случи на места, които виждаме или вътрешно, където не можем да го забележим.  Зоната, която заема, може да е доста голяма и осезаема или пък да е само на микроскопично ниво. Там, където преди е имало мастни депа, сега има задържана вода.

Това подпухване може да трае от няколко дни до 1-2 седмици.  Да, изгорил си мазнините, но тъй като мястото им се запълва от вода, не виждаш разлика нито на кантара, нито в мерките си и си мислиш: "Къде, по дяволите, бъркам?"

Започват терзания, притеснения, демотивация и си на крачка да се откажеш! ...Но един ден, внезапно и без обяснима причина, всички тези меки зони се стягат и прибират. Като по чудо изглеждаш по-стегнат и прибран и дори кантарът и метърът показват видим напредък. 
Точно в това се изразява т. нар. whoosh ефект: 
 Задържане на вода на мястото на изгорените мазнини, която след известно време рязко се изхвърля от организма, в рамките на ден.

Ето, че причината за застоя, както и за рязката промяна в теглото след това, наистина може да е една и съща.

Целия текст четете в Обекти. бг.

 

Коментари
Последни видеа