Ани Владимирова: Четвъртата седмица на изолация ни връща към нормалността

Хората влизат в ритъм и виждат дългосрочните последици от кризата, казва психологът

11 април 2020 г.

Стоп кадър: Нова тв

Класическите семейства се справят най-добре с наложения ни домашен арест заради COVID 19. Те

Отклоняват вниманието от междуличностните проблеми върху децата

И така отнемат от напрежението, сподели психологът Ани Владимирова за Нова тв. Конфликт има в двойки, в които единият партньор неглижира проблема със заразата, а другият е изключително уплашен. Най-застрашени са непълните семейства – самотните майки, които работят до изнемога, защото няма на кой да разчитат. „Работим много онлайн. Голяма част от самотните родители се връщат при семействата си, други ги съветваме да не губят връзка с приятелите, за да могат да изпускат напрежението и страховете си в разговор. Драма има и със семейния модел „насилник-жертва“, защото изолацията вдига напрежението на насилника. Тук на линия са много институции, които могат да помогнат.“, категорична е Владимирова.

Според нея

В първата седмица на обявено извънредно положение хората са се мобилизирали от страха

Във втората са започнали да се поддават на депресията, в третата – да се съмняват и да вярват във всякакви теории на конспирацията за изкуственото създаване на вируса. В четвъртата седмица от карантината сме започнали да връщаме усещането си за нормалност. „Хората влизат в ритъм и виждат дългосрочните последици от кризата, икономически и житейски. Виждат живота си отново в перспектива, а не на трупчета, както сме заставени да живеем сега.“, казва писхологът.

Екипът ѝ работи изключително с млади хора, за които

Коронавируса е като челен удар с влак и е смазал бъдещето им 

Независимо дали са планирали да емигрират, а светът е затворил, дали са отложили сватбата си за неопределен период от време, или са изгубили мечтаната работа. „Това е сериозен екзистенциален проблем. Съветвам този тип хора да потърсят на всяка цена помощта на специалист, защото болката им е голяма.“, категорична е Ани Владимирова.

 

Коментари
Последни видеа