Кучетата надушват коронавирус

Финландско изследване доказа, че животинките идентифицират миризмата с точност до PCR тест

24 май 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Кучетата надушват COVID-19 с точност, близка до тази на PCR-тестовете. Това показва изследване на Хелзинския университет, цитирано от DW.

В експеримента са използвани животни, обучавани за помощници при медицинска диагностика

Само за няколко седмици те се научили да различават по миризмата на заразените пациенти от тази на здравите участнищи в проучването.

Все още не е ясно коя субстанция в урината помага на животните да разпознаят наличието на щама. Вирусът поразява не само белите дробове, но и кръвоносните съдове, бъбреците и други органи. Вероятно по този начин се променя и миризмата на урината на пациентите, което помага на кучетата да реагират на заболяването. В бъдеще обучените четириноги помощници могат да бъдат използвани за разпознаване на заразени в домове за възрастни хора и по летищата.

Заразата, предизвикала глобална пандемия, не е първото заболяване, което най-добрият приятел на човека регистрира с обонянието си. Изследвания са доказали, че кучетата

Разпознават левкемията с вероятност от 93%

 А рака на белите дробове - дори на 97 процента. Те могат да идентифицират и други онкологични заболявания, сред които рак на кожата, на дебелото черво, на яйчниците и на простата.

 

Коментари
Последни видеа