Слънцето и бременната са добра компания сутрин и следобед

Набавяйте си витамин D, но винаги под чадър на плажа, съветват експертите

12 юли 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Слънчевите бани са изключително полезни за бременните жени, стига да се спазват определени мерки за безопасност, докато са на плажа, смята Любов Ерофеева, акушер-гинеколог и експерт в СЗО.
Предвид факта, че

Майката и плода се нуждаят от витамин D

Който най-често липсва на повечето хора, живеещи в умерен климат, е препоръчително да останете на слънце в ранните сутрешни часове или по-късно следобяд.

"Не е нужно да се увличате, да лежите дълго под слънцето, можете да практикувате бавни разходки на слънце. Не забравяйте да защитите кожата си от слънчево изгаряне. Можете да вземете слънчеви бани за 30-40 минути, след това трябва да се върнете на сянка, а след час можете да се покажете отново. Бременната задължително има нужда от чадър на морския бряг, добре е да носите шапка и шал, който да покрива раменете ви при разходка.Прекомерното излагане на слънце не е необходимо, но като цяло е полезно - леко изсушава кожата и прави възможно натрупването на безценния по време на бременност витамин D", каза Ерофеева пред радио „Спутник”, цитирана от Dariknews.

В същото време високите летни температури могат да бъдат опасни за бременните жени

Предупреди акушер-гинекологът: "Топлината може да бъде опасна, тъй като човешката терморегулация е несъвършена. Матката може да се възбуди и това може да доведе до заплаха от аборт или преждевременно раждане. Ако е много горещо, трябва да увеличите приема на вода. В по-късните фази на бременността не се препоръчва и прекаляване с течностите – поддържайте баланс. Важно е да контролирате количеството погълната вода, особено ако страдате от отоци на краката или приемате медикаменти”.

Коментари
Последни видеа