5 полезни навика за млади майки

За да си набавите свободно време и душевно спокойствие

Снимка: Guliver / iStock

Когато се роди дете, животът на майката се преобраща – знаете как е: хиляди задължения и никакво време.

Аз намерих изход в няколко полезни навика на самоорганизация.

Навикът е действие, което изпълняваме без да се замислим. Мием си зъбите, пускаме водата в тоалетната, заключваме входната врата... такива неща, в графата „правиш и забравяш“. При тях човек въобще не се съмнява дали постъпва правилно, дали има полза, нужно ли е изобщо да ги върши. И в този смисъл самоорганизацията опростява живота значително.

Навиците обаче могат да бъдат и полезни, и вредни. А като млада майка е доста лесно да привикнете към вредни неща: ядете на крак, не спите пълноценно... Освен това и мъжът ви се чувства изоставен – неминуемо, защото цялото ви внимание е отдадено на бебето, имате изобилието от битовизми, и недостиг на лично време – вие сте се пуснали по пързалката към семейни кризи и депресия.
Но ако престанете да се въртите в омагьосания кръг на изпрах ли?, нахраних ли?, сготвих ли?, приготвих ли? Да, нямате време, обаче самодисциплината, която ще ви го осигури, зависи от вас - повярвайте в това и ще съумеете да заживеете по-леко. Ето как:

Мислете за себе си като за нов човек

Помахайте за довиждане на предишния си образ. Първоначалната радост около раждането на бебето се е заменила с грижи, които ви оставят без дъх, без време дори да се изкъпете спокойно. Не сте се целували с мъжа си от месеци, не сте пътували, не сте направили милион неща, но не искате това да е така...
Изходът е един: приемете промяната и се справяйте с проблемите.
Действайте така, както, когато се борите с напълняването, например. Преди да  започнете да сваляте килограми, признайте първо пред огледалото, че сте напълняла. Приемете порожението - това е основата за промяната.

Аз преминах през вътрешна борба и приех, че вместо да бъда в центъра на събитията, да се срещам с приятели и да постигам творчески успехи, не мога да сляза от безконечната въртележка на домашни задължения и безсънни нощи.
Вътрешното желание за промяна и вътрешните ми сили ми помогнаха да осъзная, че така може да си умра. Пренатоварена и нещаства. Тогава няма да бъда полезна нито като майка, нито като съпруга. Няма да мога да бъда пълноценен човек.
И постепенно се научих да се вписвам в новата реалност.
Осъзнайте какво ви липсва и ще започнете да търсите. А, когато търсите, ще намирате изход от ситуацията.

Синхронизирайте личния си календар с този на мъжа ви

Това е важна и удобна опция – за да успявате да сте повече време заедно. Уговорки по телефона, бележки на хладилника, специални приложения за смартфон със синхронизация на семейния календар улесняват живота.

Нанасяте планираните срещи и случки в точното време и така и двамата знаете в кой промеждутък имате възможност да се освободите от всичко останало, за да бъдете заедно. С общия календар е почти невъзможно да забравите, че в понеделник от осем сте на лекар, в сряда между три и четири ще дойде куриер, а в петък вечер сте канени на парти.

От личен опит ще ви кажа, че с мъжа ми спорим кой план в календара има приоритет, защото ангажиментите, разбираемо, са различни. Затова сме се разбрали да променяме плановете си в крачка, в зависимост от важността на работата - ако той има делова среща с перспектива да сключи дългосрочен договор, аз, естествено, ще отложа часа си при козметичката, в който съм разчитала той да гледа детето. Но като цяло, този синхрон работи и ви дава глътка въздух от рутината.

С най-важните задачи се заемайте веднага

Само вие можете да си определите приоритетите, като разпределите ангажиментите си по важност, но не отлагайте да свършите веднага най-важните неща. Дори да са неприятни, дори да не искате изобщо да се занимавате с тях. Ако ги оставите „за после“, ще ви тежат и мисълта за тях ще ви притеснява – това тягостно чувство трови цялото битие.

Снимка: Guliver / iStock

Всеки има такива отложени неща, моето беше купчина неизгладени дрехи, която е до тавана.

Обаче се взех в ръце и след няколко часа гладене успях да стопя купчината. Сега гладя изсъхналите дрехи веднага и тази тягостна дейност ми отнема само двайсетина минути. Същата работа е и с прибирането на разпилените играчки, с метенето на трохите от пода в кухнята. Ако не ги направя веднага, ми е неприятно цял ден. Но този урок се учи – вечер: играчките, сутрин, кухнята...

И това е приложимо за всяка ситуация или действие:

работа навън, приготвяне на вечеря, подготовка на уроците с детето, чистене – основното е да вкарате тези ангажименти в някакъв ред, според важността, и да свикнете с него.

Купете си... време

Буквално. Наемете детегледачка почасово – тази инвестиция е важна не само за вас, но и за детето, защото измъчената майка не е пълноценна, не ѝ е до гушкане и игри с малкото.

Съжалявам, че не осъзнах това преди 8 години, когато ни се роди първата дъщеря. Мъжът ми от сутрин до вечер работеше като луд заради ипотеката, а майка ми беше на 1300 км и нямаше как да помага. Аз бях сама с бебето – несресана, несготвила, неможеща да се побера в дънките си. Да почета книга преди сън? Пълен абсурд...

Дойде ми идея да наема помощничка, но я отхвърлях. Струваше ми се кощунство да плащам на непозната да гледа детето ми, докато аз се мотая между фитнеса и магазините. Е, признавам си, че сбърках – спестихме тези пари, но скандалите и неразбирателствата у дома бяха постоянен спътник в семейството ни през този период.

Когато родих синът ни, си спомних всичко това и се реших да наемем почасова гледачка, когато детето поотрасна. Една съседка се оказа подходяща и докато не дадохме момчето ни на ясли, тя идваше няколко пъти седмично да го разхожда в парка за няколко часа. А аз използвах тези ценни часове, за да си отспя. В началото ми беше трудно и със свито сърце оставях детето на гледачката, но случихме с нея и свикнахме – и до днес ѝ плащаме за по няколко часа седмично, за да излезем само двамата.

Поставете себе си на първо място

Това сигурно ви звучи егоистично и немислимо, но според мен значи, че обичате и детето, и мъжа си – това са взаимосвързани неща. Струва ви се противоречиво? Избирайки себе си, вие се изпълвате с любов, която можете да споделите с близките си.

Какво значи да избирате себе си? Да приемате помощ, когато ви я предлагат. Не съм съгласна с твърденията, че това може да се отложи – животът е кратък!

Спомням си каква мъка беше, когато за първи път ми се наложи да оставя четиригодишната си дъщеря. С мъжа ми отлетяхме за три седмици до Щатите, а детето оставихме в друг град при баба и дядо. Преди това дълго се съмнявах да тръгвам ли изобщо, какво би станало, ако...

Първите няколко дни в чужбина не бях на себе си, звънях постоянно на майка ми, а после се взех в ръце и се оставих на радостта и удоволствието от пътешествието. Това се оказа велико! Върнахме се вкъщи отпочинали и вдъхновени, всичко с детето беше чудесно. Изводът: ако имате възможност да оставите детето в надеждни ръце, забравете за угризенията на съвестта и не се правете на мъченици, оставяйки вкъщи, без да изпитате блаженствата на една пълноценна почивка. Ще бъдете изпълнени с нови впечатления и сили, ще добиете енергия да продължите щастливо напред.

За да утвърдите новите навици трябва време - между 30 и 100 дни. Толкова е нужно, за да може съзнанието да превърне действието в автоматично, според психолозите. И когато това се случи, животът ви ще продължи по по-хубав начин.

Ирина Салникова

Коментари
Последни видеа