Три неща, които крият опасност за хлапето

Психолог, блогър и майка на пет деца изброява

Снимка: Guliver / iStock

Опасностите дебнат хлапетата съвсем не само на улицата, но и в дома  твърди пред letidor.ru московчанката Лариса Сурковая – многодетна майка и опитен семеен психолог.

Вижте какви препоръки и съвети има в нейния списък „не трябва“:

Игри с битова химия и лекарства - никога не ги оставяйте в зона, достъпна за децата, особено тези до 5 г.!

Снимка: Guliver / iStock

Химическите препарати са цветни, ярки и привлекателни - детето може да поиска да ги близне.

Всяка година от почистващи средства и таблетки се тровят хиляди деца, някои от които оставят инвалиди за цял живот.

Разговори с непознати - какво да прави детето, ако го заговори чужд човек?

Втълпете му, че в този случай трябва да крещи и да привлече вниманието на околните. Не се притеснявайте, такава реакция не е прекалена, защото възрастен човек никога не би потърсил помощ от малко дете. Непременно стеснете кръга от хора, на които то да може да се довери, докато не порасне – най-близките, приятелите - да, но не и чистачи на улицата или продавачи в магазини, които детето познава по лице. И го научете никога да не приема да тръгне с някой непознат, или пък да си вземе бонбон, ако той го заведе някъде.

Пред отворения прозорец.  Много родители сами помагат на детето да се качи на перваза на прозореца, или да наднича през балкона, за да вижда минаващите автомобили – не го правете в никакъв случай!

Снимка: Guliver / iStock

Отворените прозорци, особено тези, на които има мрежи против комари, са много опасни за любопитното дете, а мрежите са измамна защита – могат да се скъсат при натиск.

„Не можем да държим непрекъснато затворено, а и придържаме детето, когато се намира близо до прозореца“ – това е обичайното възражение на майки и бащи. Но, имайте предвид, че децата растат и се учат бързо да действат самостоятелно.

След като детето е вече в състояние да се изправя на стола и да достига прозореца и се изправи пред него е абсолютно забранено да го оставяте на високото. Не бива и толкова.

Но децата не разбират думата “не трябва“ до определена възраст, затова съветът ми е да направите зоната около прозорците максимално безопасна. Сложете защитни ограждения, а дръжките закрепете с катинар или друго приспособление. И дръжте ключа винаги с вас.

Заключването на дръжките с катинар е най-простия и достъпен начин да увеличите детската безопасност.

Пожелаваме ви я!

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа