Каляване на малкото дете: комфортна температура

Няколко бързи съвета, които ще ви бъдат от полза

20 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да каляваме ли детето, как да го правим, дали това няма да му навреди... Всяка майка има различно мнение, но е ясно едно: грижата за доброто здраве и силния имунитет трябва да започват от най-ранна възраст.

Със сигурност закаляването е правилна стъпка, стига да не се прекалява. Много хора например твърдят, че малките деца трябва да се обличат по-леко, отколкото възрастните, но има и огромен брой привържаници на противоположното мнение - че детето трябва винаги да бъде облечено топло.

Правилото, както в много други случаи, е да се придържате към златната среда - ако на вас ви е хладно, наметнете нещо и на себе си, и на хлапето. И обратно - когато ви стане топло, разсъблечете и него. Ориентирайте се според вашето усещане за комфортна температура и няма да сбъркате.

"Не стой на течение!"

Това е най-големият страх на бабите и няма сила, която да ги убеди, че сам по себе си въздушният поток трудно би навредил на когото и да било. Е, да, ако детето току-що излиза от банята, охлаждането става бързо и е рисковано да държите отворена врата и прозорец - може да го заболят ушите, гърлото, коремчето.

Най-опасно е течението, когато има рязък преход между топло и студено. Това се случва най-често по време на къпане на детето, затова в тези моменти е разумно да държите затворени вратите и прозорците. 

Някои родители практикуват каляване с водни процедури с по-хладка вода, но това трябва да става много внимателно и постепенно.

Нормалната температура на водата за къпане е 36-37 градуса, а когато решите да калявате малкото дете1 е необходимо да намалявате постепенно с по един градус температурата на водата с всяка баня, докато достигнете до 31 °С. Обливайки го с по-хладка вода при всяко следващо къпане, то ще се кали, но в никакъв случай не прилагайте "контрастни" душове.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа