Когато тийнейджърите лъжат за дрогата

Ръководство за родители

10 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Колко често тийнейджърите лъжат за употребата на дрога? Група изследователи са проучили въпроса. 

Те запитали 400 ученици дали употребяват кокаин и същевременно изследвали косата им за следи от наркотика. Тийнейджърите знаели, че ще им бъде направен тест, който ще покаже дали лъжат или не, и въпреки това някои излъгали. Тестовете разкрили 52 пъти по-често използване на дрога, отколкото тийнейджърите предполагали, пише webmd.com. И дава 6 добри съвета за родителите.

Защото тяхната реакция е изключително важна, за да не допуснат развиване на зависимост към наркотични вещества. И колкото по-рано се установи проблемът, толкова е по-голям шансът да не се допусне увреждане.

1. Доверете се на инстинктите си

Невинаги човек има точна преценка за поведението на своите деца, някой път си мисли, че проявява прекалена подозрителност. Но обикновено си ги познава добре и щом има усещане, че нещо не е наред, то сигурно има причина.

Снимка: Guliver / iStock

Факт е, че децата лъжат, дори когато знаят, че лъжата ще бъде разкрита - просто не се замислят за последствията. Говорете с тях, кажете им какво ви тревожи в тяхната поведение и бъдете готови да ги изслушате.

2. Информирайте се

Зависимостта към наркотици нараства у децата и родителите трябва да могат да разпознават признаците. Отделете време да се информирате за различните субстанции и техния ефект.

3. Не приемайте нещата лично


Ако се окаже, че детето лъже, може да се почуствате виновни, гневни, наранени, предадени. Всичко това е разбираемо, но няма да помогне на вашето дете.

Първо, приемете, че да излъже, за един тийнейджър е нещо нормално. От вас се иска да го накарате да разбере защо не е ОК да се лъже.

Разговорът с него трябва да изясни:

- Какво се случва в действителност;

- Какви са причините да лъже;

- Как в бъдеще да бъде искрен и да се доверява.

4. Потърсете помощ, преди да е станало късно

Подобно на диабета или счупената кост, да се потърси медицинска помощ при тази зависимост е неотложно. Започнете със семейния лекар, потърсете контакт и със специализиран център, където може да получите помощ и детето, и вие.

5. Направете всичко възможно да възстановите доверието помежду ви

Когато родителите нямат доверие на децата си, проблеми като този с пристрастяването към наркотици растат като лавина – взаимоотношенията се влошават във всички аспекти. Все по-малко време прекарвате заедно, не се забавлявате, както преди, намаляват шансовете за общуване.

Вие сте тези, които трябва да осигурят защитна зона за детето, като дефинирате ограниченията. Откровеният разговор винаги е за предпочитане – ще напомни за семейните ценности, които са в разрез с употребата на дрога – в немалко случаи това доброто общуване много помага.

6. Подобрете своя родителски стил

Много родители са крайни – или прекалено либерални или строги повече от необходимото. А както е добре известно средният път винаги е най-правилният.

Родителите трябва да се грижат за децата и техните нужди, а не да действат емоционално и да стоварят цялата вина върху тях.

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа