Подскоците върху батут крият риск

Внимание: броят на инцидентите нараства

Снимка: Guliver / iStock

Броят на инцидентите, свързани с подскачането върху домашните мини-батути, през последните години нараства значително, алармират френските служби по обществено здраве, съобщава Topsante.

А за да се избегнат рискът от злополуки, физическо изтощение и травми, е достатъчно да се спазват няколко прости правила.

Рискове

През ваканциите децата прекарват много време върху батута у дома или в градинките. Подскоците, колкото и леки да са, крият повече рискове, отколкото възрастните предполагат.

Според анкета за битовите травми, направена от службите по обществено здраве във Франция, батутите са честа причина за тях. И за последните 10 години са се увеличили 18 пъти.

Данните са събрани от службите за спешна помощ към 15 болници в периода 2004-2014 г. Те сочат, че от 581 592 злополуки при деца под 18 г., 4154 са били причинени от скокове върху мини-батут.

Като повечето инциденти са станали в домашни условия и най-често с деца на възраст 5-9 години.

Причина за многото инциденти е, че все повече семейства вече разполагат в дома си с такива съоръжения.

Статистиката сочи още, че момичетата 2 пъти по-често стават жертва на подскоците. Като травмите са разпределени така – най- чести са при падане от батута – 74%, при преумора – 15% и от опасни удари – 10%. Като най-много са контузиите, следвани от фрактури и рани.

Съвет

Как може да предпазим децата. Специалистите дават няколко прости препоръки.

- На батута  да скача само едно дете.

- Да не се качва със скок върху платното, нито да слиза оттам със скок.

- Да не експериментира със салта и рискови скокове.

- Да се ограничи времето, през което детето е върху батута.

- Върху батута малчуганите да не остават без родителски контрол.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа