Ако детето глътне или вдиша малък предмет

Какво да правите – съвети за първа помощ от педиатър

28 декември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Нормално е от най-ранна възраст детето да започне да изследва своето тяло, но едно от опасните проявления на този интерес е пъхането на малки предмети в устата или в носа. За да се случи това, понякога е достатъчен миг невнимание - ако възрастните за секунди отместят поглед от детето. Как да действаме правилно в подобна ситуация обяснява педиатърът Артьом Кабанов.

Ако детето погълне малък предмет

Най-често децата поглъщат малки играчки, копчета, монети, магнити, парченца дърво или стъкло, батерии, щифтчета, кламери

Родителите често не могат да кажат на лекаря какъв предмет точно е попаднал в стомаха на детето и дори невинаги са уверени, че то е глътнало нещо. Това може да се заподозре, когато започне обилно слюноотделяне, болка във врата, гърдите, гадене и повръщане – забележите ли подобни симптоми, веднага го заведете в болница.

В повечето случаи малките разнородни тела в стомашночревния тракт не са опасни, те се изхвърлят по естествен път от организма в течение на 24–48 часа. Лекарят ще помоли родителите да наблюдават състоянието на детето и внимателно да прегледат изпражненията.

Но понякога ситуацията е сериозна и изисква незабавна помощ:

- Ако чуждото тяло е залепнало в хранопровода. Най-често това се случва на места, където има естествено стесняване: на нивото на ключиците, в центъра и в долната част на гръдния кош.

- Ако детето е глътнало предмет с остри краища – това може да увреди стените на хранопровода, стомаха, червата, и да причини инфекция.

- Ако предметът се намира в хранопровода или стомаха повече от 24 часа – това може да доведе до нарушаване на кръвообращението и образуване на рана.

- Ако бебето е погълнало батерия. Контактите могат да изгорят лигавицата.

- Ако детето е глътнало два магнита. Те могат да се "слепят" и да се залепят за стената на вътрешен орган и да го разранят.

Какво трябва да правите и да не правите

Не е нужно да правите нищо от това, което обикновено се опитват да правят родителите. Не се опитвайте да предизвикате повръщане или да извадите чуждото тяло, не промивайте стомаха сами.

И най-главното – не се паникьосвайте. В повечето случаи нещата се оправят без операция и въобще без никакво вмешателство.

Най-правилното решение е да заведете хлапето на детски хирург. Лекарят най-напред ще поиска да се убеди с очите си, че детето е глътнало нещо и да разбере какво е то и къде е - в стомаха, хранопровода или червата.

За това се прави рентгенография, а когато чуждото тяло не се вижда на рентгеновите снимки, лекарят назначава други методи на диагностика, например компютърна томография.

Ако чуждото тяло не е опасно, няма остри ръбове, не е нужно да се предприема каквото и да било. Състоянието на детето се наблюдава и след 24 часа се повтаря рентгенографията – ако глътнатият предмет е на същото място, трябва да бъде изваден и това обикновено се прави по време на гастроскопията.

Ако детето е напъхало предмет в носа си

Специалистите уши-нос гърло вадят чужди тела от носовете на малки деца под пет години и като правило те си пъхат разни неща в носа от любопитство или за да подражават на други деца, по-рядко това става случайно.

Бъдете нащрек за следните симптоми:

- Запушен нос или оток (назална конгестия) – обикновено е от едната страна.

- От ноздрите се отделят секрети, обикновено с неприятна миризма.

- При дишане от носа се чува свистене.

- Понякога, особено ако в носа е попаднал предмет с остри ръбове, възниква кръвотечение.

Предметите, които се оказват в носа, могат да навлязат навътре и да предизвикат задушаване. Но не предприемайте нищо самостоятелно – стремежът да помогнете може да доведе до фатални последствия, например може случайно предметът да влезе още по-дълбоко в дихателните пътища и детето да се задуши.

Правилното решение е незабавно да се обърнете към лекар уши нос гърло.

Обикновено чуждите тела се откриват лесно по време на изследването на носната кухина. Те се отстраняват чрез всмукване или със специални инструменти. След това лекарят може да предпише капки за нос и курс на антибиотици.

Ако чуждото тяло е попаднало в дихателните пътища

Най-опасно е когато чуждо тяло попадне в ларинкса, трахеята или бронхите.

Това се случва най-често при малки деца, до 3-5 години, и е нужна незабавна помощ – въпрос на минути е, затова трябва да знаете как да действате правилно в подобна ситуация.

Един от възрастните трябва незабавно да започне да оказва първа помощ, а другият да вика бърза помощ.

Ако детето е по-малко от годинка, трябва да седнете, да сложете лицето му върху ръката си, която трябва да почива на бедрото и пет пъти да ударите с длан по гърба му.

Още един вариант: сложете детето с лице надолу на коленете си, придържайте врата му и пет пъти ударете по гърба с длан.

Ако това не помогне, обърнете детето по гръб, сложете двата си палеца в центъра на гърдите му и натиснете бързо пет пъти.

Снимка: Guliver / iStock

Тези действия трябва да се повтарят, докато чуждото тяло не изпадне – детето ще започне силно да кашля и да крещи, или докато не дойде лекар.

При по-големите деца трябва да действате ето така: помолете ги да станат, застанете зад тях и пет пъти бързо ударете с длан по гърба, между лопатките. Ако това не помогне, както стоите зад гърба на детето, поставете юмрук върху корема му точно над пъпа, сложете и втората си ръка върху юмрука и направете пет бързи, интензивни удара.

Всичко, описано дотук, има специално название: методът на Хаймлих. Чрез него можете да помогнете и на дете, и на възрастен и на себе си, ако не дай си Боже, се наложи.

Дори ако предметът излезе успешно, детето трябва да бъде прегледано от лекар – важно е да се убеди, че слизестата обвивка на дихателните пътища не е увредена и няма усложнения.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.