12 потенциални проблема, свързани с адаптирано мляко

Как да се справим с последствията от този тип хранене на бебето

26 октомври 2023 г.
12 потенциални проблема, свързани с адаптирано мляко

Понякога бебето отказва млякото, но има причини.

Снимка: Shutterstock

Храненето на бебето е една от най-важните ви задачи като родител, но невинаги е най-лесната. Въпреки че адаптираното мляко е голям помощник за вас и вашето бебе, често то има своите недостатъци.

Четете по-надолу и разгледайте потенциалните проблеми и причини при  храненето с адаптирано мляко. Ако нещо ви се струва познато и имате опасения се консултирайте с педиатър, защото тази информация няма за цел да замени неговите насоки.

По принцип е нормално бебето да плюе млякото, но в някои случаи това може да е индикация за проблем.

Снимка: Schutterstock

Плюене след всяко хранене

Плюенето е много често срещано явление при бебетата. Обикновено то не е вредно или дори притеснително и често е неизбежно. Плюенето се различава от повръщането по това, че не е силно и не означава непременно, че детето ви има разстроен стомах. Освен това бебетата обикновено не се суетят и не изглеждат недоволни, когато го правят.

Но ако бебето извива гръбнака си или плаче в отговор на изплюването, ако се бори да наддава тегло, изплютото от него е яркожълто, изглежда червено или с цвят на кръв, това може да означава скрит медицински проблем. В такива случаи, посъветвайте се с педиатъра на детето.

Някои причини, поради които бебето ви може да плюе:

 • Бебето трябва да се държи в изправено положение по време на и след хранене.
 • Биберонът, който използвате не е подходящ и кара храната да тече твърде бързо или твърде бавно.
 • Бебето ви се нуждае от по-често оригване.
 • Много бебета изплюват често поради слабост на клапата между стомаха и хранопровода. Това често срещано състояние се нарича гастроезофагеален рефлукс. Когато рефлуксът е свързан с други симптоми, като например детето да изпитва силни болки по време на хранене и да изостава в растежа, той се счита за заболяване и е известен като гастроезофагеална рефлуксна болест.

Повръщане след хранене

Ако бебето ви редовно повръща силно, това е различно от обикновеното плюене. Острото повръщане, което се появява няколко пъти за ограничен период от време, може да е свързано със заболяване или симптом на състояние, което се нуждае от медицинска помощ. Ако то е често и продължава повече от няколко дни, може да има скрит проблем, на който трябва да се обърне незабавно внимание.

Някои възможни причини:

 • Възможно е бебето ви да се храни прекалено много. Разберете от какво количество се нуждае вашето.
 • Използвате адаптирано мляко, което е неправилно смесено, съхранявано или обработвано.
 • Бебето ви е чувствително или алергично към някоя от съставките на сухото мляко.
 • Бебето ви има стомашно заболяване или грип. Други признаци на грип са повишена температура, диария и прекомерна суетност или сънливост. Ако бебето ви е на възраст под 6 месеца и смятате, че може да е грип, обадете се на лекаря му.
 • Бебето ви има хипертрофична пилорна стеноза - стомашно-чревно заболяване, което пречи на кърмата или адаптираното мляко да преминат от стомаха към тънките черва. Ако бебето ви повръща след всяко хранене, лекарите често първо проверяват за пилорна стеноза, тъй като тя изисква операция.

Газове

Когато бебетата имат газове, това обикновено не означава сериозен здравословен проблем или дори заболяване. Въпреки това, когато въздухът се задържи в корема им, той може да причини болка за малките деца. Макар че газовете често преминават от само себе си, родителите може да искат да установят причината, за да спрат да се появяват често.

Някои възможни причини:

 • Бебето ви получава твърде много въздух от шишето.
 • Бебето ви трябва да се държи в различна позиция по време на хранене. Може да опитате да го храните от бутилка с темпо, което има за цел да имитира кърмене.
 • Бебето ви не се оригва достатъчно често или достатъчно дълго. Научете как да оригвате бебето си.
 • Бебето ви може да има запек.
 • Бебето ви е чувствително към някоя от съставките на адаптираното мляко.

Бебето ви е все още гладно след хранене с адаптирано мляко

В края на храненето бебето може да търси шишето, да пъха ръце в лицето или устата си или дори да пляска с устни, за да покаже, че все още е гладно. Обръщането на внимание на това колко често бебето ви яде и как се държи след хранене може да ви помогне да определите дали това са сигнали за глад или признаци на киселинен рефлукс или друга нужда, която го кара да търси комфортно хранене.

 • Възможно е бебето ви да не се храни достатъчно. Разберете от какво количество мляко се нуждае бебето ви.
 • Някои бебета имат силно желание да сучат, което понякога изглежда като глад, но може да е за утеха. Може да опитате да дадете на бебето си биберон, за да видите дали това ще му помогне да се успокои.

 

Бебето може да стане раздразнително по време на хранене.

Снимка: Schutterstock

Бебето ви е раздразнително или плаче по време на или след хранене

Нормално е да очаквате, че храненето ще бъде решение на проблема, когато бебето плаче. Поради тази причина може да бъде объркващо и разочароващо, ако то стане раздразнително по време или след хранене.

Някои възможни причини:

 • Възможно е бебето ви да се храни твърде много или недостатъчно.
 • Биберонът на шишето е твърде голям за устата на бебето ви или потокът на адаптираното мляко е твърде бавен или твърде бърз
 • Бебето ви има болезнен гастроезофагеален рефлукс.
 • Бебето ви е с газове.

Ако бебето Ви има рефлукс, лекарят може да препоръча да опитате различен вид мляко.

Бебето ви не наддава тегло след 2 седмици

Здравите новородени губят между 5 и 10% от телесното си тегло през първата седмица от живота си и го възстановяват до около 2-седмична възраст. След 2 седмици бебетата продължават да наддават с около 30 грама всеки ден през първите три месеца. Ако бебето ви не наддава на тегло след 2 седмици, ето някои възможни причини:

 • Детето не се храни достатъчно поради сънливост, слаб сукателен рефлекс или хранене по график (вместо на поискване).
 • Млякото, което използвате, не е приготвено правилно.

Посъветвайте се с лекар, ако бебето ви не подмокря пелената си поне на всеки 6 до 8 часа. Това е знак, че то не получава достатъчно храна. Уведомете го и ако бебето ви има стомашно разстройство повече от един ден. Обилната диария може да е знак, че бебето не усвоява хранителните вещества.

Обриви, копривна треска или екзема

Въпреки че много новородени имат леко акне или суха кожа, появата на сърбящ обрив, копривна треска или течащи подутини по кожата не е типична. Обривите, които продължават да се появяват отново, може да са екзема, която се среща при 20% от бебетата.

Възможни причини:

 • Бебето ви е алергично към някоя от съставките адаптираното мляко.
 • Контактът с нещо друго, като продукт за грижа за кожата, дреха или перилен препарат например, също може да раздразни кожата на бебето и да предизвика проблеми.

Бебето ви се задавя или гълта млякото

В зависимост от възрастта на бебето, храненето от шише отнема между 15 и 40 минути. Гълтането може да ускори храненето, но също така може да причини дискомфорт на бебето или да го накара да преяде или да се задави.

Някои възможни причини:

 • Млякото тече твърде бързо.
 • Бебето ви е твърде гладно - може би не пие достатъчно мляко по време на всяко хранене или не се храни достатъчно често.
 • Бебето ви трябва да се държи в изправено положение по време на хранене. Може да опитате хранене с бутилка в кратък интервал, което има за цел да имитира кърмене.

Проблеми със сученето от шише

Въпреки че може да изглежда, че храненето е втора природа за новороденото, не всички бебета се научават лесно да използват шише.. Евентуалните причини за това:

 • Биберона на шишето е твърде голямо за устата на бебето или потокът на млякото е твърде бавен.
 • Възможно е бебето ви да е с вързан език. Вие, а понякога дори и лекарят на вашето дете, може да не сте в състояние да разберете дали то има завързан език само с поглед. Уведомете педиатъра си, ако имате някакви притеснения. Той може да ви насочи към лекар по уши, нос и гърло за допълнителен преглед.
 • Вашето бебе има цепнатина на устната или небцето. Това вероятно ще бъде нещо, което вашият лекар ще диагностицира по време на пренаталния ултразвук или при раждането, но в някои случаи може да има малка цепнатина, която няма да бъде диагностицирана до раждането на бебето.

Отказ от пиене от шише

Ако бебето ви е сърдито или раздразнително и отвръща глава, когато му предлагате шишето, това може да е знак, че не иска да се храни.

Някои възможни причини:

 • Бебето ви да не е гладно. Разберете какво количество адаптирано мляко му е необходимо.
 • Въвеждате шишето и бебето ви не е свикнало с него. (Кърмените бебета често отхвърлят шишето в началото и може да отнеме повече време да привикнат.)

Упорит обрив от пелени

Повечето бебета получават обрив от пелени от време на време. По постоянният обрив, който не може да се излекува или продължава да се връща, обикновено е знак за друг проблем.

Възможни причини:

 • Бебето ви е чувствително или алергично към някоя от съставките на използваното от вас мляко.
 • Ако бебето ви има обрив от пелени, който не се подобрява дори след лечение с крем с цинков оксид, има опасност от бактериална инфекция.

Необичайни изпражнения

Когато бебето ви е хранено с адаптирано мляко, можете да очаквате, че консистенцията на изпражненията му ще бъдат в цветовете около жълто, кафяво и зеленикаво-жълто. Ако бебето ви има запек или необичайно твърди изпражнения, това може да се дължи на:

 • Нужда от смяна на вида адаптирано мляко. За повечето бебета това, което наподобява краве мляко, е подходящо, но други бебета имат по-меки изпражнения при по-специализирана формула, например частично хидролизирана. Може да сте чували, че желязото адаптираното мляко може да причини запек, но това не е вярно. Попитайте лекаря на бебето си как да преминете към друга формула.
 • Ако бебето ви има диария, то вероятно му давате мляко, което е било неправилно съхранявано или обработвано.
 • Ако бебето ви има слуз или кръв в изпражненията си, това може да означава, че то е чувствително или алергично към някоя от съставките на използваното до сега мляко.

Елена Николова по материали от Babycenter

Още от Здраве

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Симптоми на дехидратация при деца

Важно е не само колко спи детето, но и в колко часа си ляга.

Снимка: Shutterstock

Растем, докато спим

За бебето е полезно да играете с него.

Снимка: Shutterstock

Как да си играете с новороденото

Жена, която шие на машина. Снимка: Getty

 

Митове и наука: защо забраняват на бременната да шие

Може да украсите сандвича с авокадо с атрактивно нарязано сварено яйце.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Прегръдката и едно от най-силните успокояващи средства.

Снимка: Shutterstock

Има значение как точно държите ръцете си и то говори за отношенията.

Снимка: Shutterstock

Двама влюбени. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Двама влюбени. Снимка: Getty

Новият епизод от видеопоредицата е посветен на първите думи на бебето.

Снимка: Kaufland

Да поговорим

Бебето произнася първите осъзнати думи около първата година

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за двигателното развитие на детето

Прекалената сънливост може да издава дехидратация.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Симптоми на дехидратация при деца

Малките се обезводняват много бързо в топлото време, затова е важно да знаете как да разпознаете това състояние

Илюстрация: Getty

Да поговорим

8 фрази, които рушат доверието на детето във вас

Когато от устата на родителите се изплъзват думи, които нараняват

Лиъм Хемсуърт. Снимка: Instagram

Заедно

Лиъм Хемсуърт е на почивка в Гърция с приятелката си

Звездата от „Игрите на глада“ се среща с модела Габриела Брукс от 2019 г.