9 полезни трика, с които да подобрите паметта

Слушайте Моцарт, дишайте дълбоко и още полезни идеи за разсеяни

08 юли 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Не се сещате къде си оставихте ключовете, името на съседката ви е "на езика"... На всеки може да се случи, но Обекти.бг идва на помощ с няколко изненадващи трика, подбрани от Time.

Те ще ви помогнат да преодолеете разсеяността, да си спомняте по-лесно и да запазите ума си остър с напредване на възрастта.

1. Слушайте Моцарт. Финландско проучване установява, че слушането на класическа музика повишава активността на гените, участващи в паметта.

2. Помиришете масло от розмарин. Според научни изследвания, представени от Британската асоциация на психолозите, хората, които го правят, са способни в по-голяма степен да си спомнят какво имат да правят.

3. Направете си смях-пауза. Проучване от 2014 г. показва, че след като изгледали забавно видео, нивата на кортизол у възрастни хора спаднали и те се представили по -добре на тестове за памет. Без значение възрастта , "всичко, което намалява стреса, ще подобри паметта", казва д-р Фотухи от неврологичния институт Memosyn.

4. Научете език. Според проучване,  англоговорящи хора, които  учили китайски в продължение на шест седмици, подобрили своята памет.


5. Поемайте си дълбоко дъх. Проучванията показват, че медитацията помага за растежа на хипокампуса.

6. Изключете телевизора. Едно проучване от 2005 г. установява, че рискът от Алцхаймер  расте 1.3 пъти с всеки добавен час телевизия.

7. Спортувайте. Според изследвания на Бостънския университет, 40-годишните, които не посещават фитнес зала, имат по-малко обем на мозъка две десетилетия по-късно.

8. Отдайте са на изкуството. Хора, които в средна и напреднала възраст се отдават на различни творчески занимания, е 73 % по-малко вероятно да развият проблеми с паметта, откри проучване на Mayo Clinic.

9. Поставете съня на първо място. Проучване от миналата година разкрива, че хората, които се радват на добър сън в средна възраст, имат по-добра памет в златните си години.

Коментари
Последни видеа