По-малко захар, повече движение – така се лекува ПМС

Симптоми и съвети, изброени от психиатъра д-р Амен

13 февруари 2018 г.

Снимка: Shutterstock

"Зная, че предменструалният синдром е съвсем реален. Промяната на настроенията на моите сестри и дъщерите ми е позната, но след като видях ПМС в мозъка, всичко ми стана ясно. Пациентките ми ми доказаха, че това не е нищо повече от хормонален проблем, който причинява разстройство на мозъка и първата жена, която ми показа как изглежда, беше Джеси", пише д-р Грегъри Амен в книгата си "Загадките на женския мозък".

Д-р Амен е сред малцината, които не само разбират много добре какво е предменструален синдром, но и го лекува успешно. Защо много жени страдат от главоболие, изпитват неистова нужда да хапнат сладко, стават агресивни и им се плаче? Тези и други неща са проявление на ПМС, който не е нищо друго, освен разстройство на мозъка.

"Видях Джеси за първи път скоро, след като тя се беше разделила със своя мъж. По време на кавга с него тя извадила нож и му казала да не си ляга да спи. Той си тръгнал същата вечер.

Оказа се, че Джеси отдавна има проблеми със самообладанито. Седмица преди началото на менструацията тя редовно ставала капризна, неспокойна и агресивна. Проблемът се задълбочавал и от това, че тя злоупотребявала с алкохол. Инцидентът с ножа се случил именно по време на нейния месечен цикъл.

Снимка: Shutterstock

Когато Джеси дойде при мен, реших да си изясня какво се случва в мозъка ѝ. Сканирах го по време на най-тежкия момент от нейната менструация и после отново, две седмици по-късно, когато тя се чувстваше по-добре. Резултатите бяха поразителни. Двата резултата от скенера изглеждаха така, сякш да правени на различни хора.

В най-злощастния момент от менструалния цикъл областите на безпокойство в мозъка на Джеси бяха хиперактивни, и това я заставяше да зацикля на определени теми, а в лобния дял, отговарящ за мислите и контрола над импулсивността се наблюдаваше понижена активност.

Алкохолът още повече понижаваше нейната способност да контролира поведението си. Именно затова тя се е нахвърлила на мъжа си, а идеята да хване ножа не е била обработена и филтрирана от мозъка ѝ.

По време на благоприятната фаза от месечния си цикъл мозъкът на Джеси беше доста по-балансиран.

Решението на проблема на тази жена бе не само психотерапия за управление на гнева. Тя трябваше да постави под контрол и своите хормонални колебания.

В дните преди началото на менструацията нивата на естроген и прогестерон намаляват. На скенера виждам как се включват центровете за безпокойство на мозъка, в резултат на които жените могат да зациклят на негативни мисли или да извършват безразсъдни постъпки, които, според тях, им помагат да се почувстват по-добре, например, да започнат да пият или да ядат сладко.

Ситуацията се утежнява от факта, че в същото време останалата част от кортекса на фронталните лобове се потиска, така че става по-трудно за жените да се концентрират и контролират своите импулси. Виждаме емоционални затруднения, склонност към тъга и нарушения на съня.

Симптоми на ПМС:

Страници

Коментари
Последни видеа