Психолог: Учителският психотест може да се превърне в лов на вещици

Ако се въведе, няма да гарантира сигурност, според експерта Стефка Чинчева

10 Ноември 2016 г.
Психолог: Учителският психотест може да се превърне в лов на вещици

Снимка: Shutterstock

Учителите ще подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците. Това предвиждат промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването.

Предвижда се още педагозите да предоставят на училищните директори медицински документ, който да удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 г.  Според синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обаче тези промени "унижават учителите" и синдикатът настоява за оставката на министър Петър Москов.

Психологът Стефка Чинчева коментира темата пред Новите родители. Тя работи в Център за приобщаващо образование с деца и възрастни. Има немалък опит и като обучител и ментор на учителите в различни проекти на Центъра. Чинчева е и основен автор на Методология за допълнителната подкрепа и психична грижа на учителите, която предстои да излезе съвсем скоро.

Снимка: Център за приобщаващо образование​

Г-жа Чинчева, много са противоречиви мненията около въвеждането на психотеста за учители. Какви са според вас плюсовете от въвеждането на такъв психотест и какви - минусите?

Психичното здраве на учителите е особено важна и актуална тема от доста време насам за нас в Център за приобщаващо образование. Това е така най-вече заради всекидневната ни работа с българските учители и трудностите, пред които виждаме, че са изправени те.

Въвеждането на темата за психотеста на учителите се случва в контекст, в който в страната ни няма действащо законодателство, което да разполага психичната грижа като нещо значимо за хората.

Новият Закон за предучилищно и училищно образование също отразява тази липса – разлики между професионалната квалификация на учителите и грижата за тяхното психично благосъстояние не съществуват.

В този смисъл въпросната наложена мярка от Министерството на здравеопазването идва съвсем разбираемо като предложение, откъснато от реалността на учителите, което трудно би могло да се възприеме от тях като нещо коренно различно от мярка за назидание, която внушава вина за това, че човек може да се чувства зле на работното си място.

Представено по този начин, виждането на Министерството още веднъж поляризира обществото и изправя едни срещу други учители и притеснени родители, посочвайки като единствено виновни за проблемите на децата – „психично болните“ им учители.

Много по-важно според нас би било държавните политики да говорят за нуждата и крещящата необходимост на учителите от допълнителна подкрепа и грижа за психичното им здраве, различни от квалификациите и кредитната система, което удостоверява това.

Това би било най-ефективно да се случи под формата на национални програми за превенция на психичните заболявания (нещо, което в момента не съществува) и грижа за учителите във всекидневната им работа – нещо, което ЦПО се опитва да предложи в своя Модел за изграждане на приобщаваща училищна среда.

Във връзка с тази изключително важна и пренебрегвана тема, ние пишем методология за допълнителната подкрепа и психична грижа за учителите. Тази методология се базира на реален опит, които ние от Центъра имаме във връзка с пилотирането на формат, който целеше именно проблематизирането на психичното здраве на учителите по професионален и човешки начин. Въпросният формат предостави възможност на учителите да говорят за своите преживявания в една среда, която не съди, не диагностицира и е достатъчно смела да посрещне тревогите и страховете им.

В този смисъл единствената полза, която аз намирам в конкретното предложение за психотестове на учителите е поставянето на дневен ред на тази токова важна тема – психичното състояние на хората, които обучават нашите деца. В крайна сметка би било много странно да очакваме добри резултати в нещо, за което не полагаме никакви усилия, нали така?!

Учителската професия е една от най-достойните, но как ще се отрази на самочувствието на педагозите изискването да предоставят на училищните директори медицински документ, удостоверяващ тяхното психично здраве?


Със сигурност това не би се възприело като грижа от самите учители. А и удостоверяването на психичното здраве не е никакъв гарант за сигурността на когото и да било, още повече че това поставя и въпроса по какъв начин ще се използва и интерпретира събраната информация, от кого и най-важното - как.

Училищните директори нямат и не би следвало да имат никакви основания за своеволно тълкуване на една подобна специфична информация. Това би създало предпоставки за нарушаване на човешки права и свободи, каквито хората с психични заболявания също притежават. В този смисъл регистър за психична болест, както и резултатите от какъвто и да е тест, сами по себе си не биха могли да бъдат единствена мярка срещу инцидентите на насилие на територията на едно училище.

Усилията на двете министерства би следвало се координират със съсловието, което има отношение към психичното здраве в България, а именно – Дружество на Психолозите в България (ДПБ) и Българската Асоциация по Психотерапия (БАП). Необходими са съвместни компетентни усилия в тази посока, иначе едно добро намерение на Министерството би могло да се превърне в лов на вещици.

Кои педагози подлежат на този психотест?

Според информацията, която аз успях да открия в медиите, става дума за това всички педагози всяка година да представят документ за медицински преглед за 9 заболявания, сред които шизофрения, разстройство на настроението, психични и поведенчески разстройства, педофилия, Алцхаймер.

Мисля, че тук съвсем резонно в дискусията биха могли да бъдат включени психиатри, които да разяснят това, че заболяването на един човек от дадена болест не го прави сам по себе си агресивен към другите. Това е част от обществената стигма, която обслужва предимно българските медии.

Този психотест ще бъде въведен от 30 септември 2017 г., тоест, в началото на следващата учебна година. Предвиждат ли се някакви мерки преди това?

Рано е още да се каже каква ще е съдбата на предложението. Надявам се преди да се отсече нещо категорично в тази посока, да станем свидетели и участници в едно информирано обсъждане по темата, което обяснява кой, при какви условия, как и начините за съхраняване на подобна информация, така че да не се превърне тя в патерица за злоупотреба с най-интимното на човек – неговото психично страдание.

Станислава Петкова

 

 

 

Образование

Мамо, госпожата каза...

Здраве

Дишай - издишай

Образование

Децата страдат, когато родители и учители не общуват пълноценно

Още от Здраве

Снимка: Shutterstock

Бременността ускорява биологичния часовник

Хомеопатични лекарства. Снимка: Getty

 

Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Новородено, което проплаква за първи път. Снимка: Getty

Какво чувства бебето по време на раждането

Медът носи повече ползи, отколкото негативи на бъдещата майка.

Снимка: Shutterstock

Трябва ли бременните жени да консумират мед

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Бременността ускорява биологичния часовник

Нова причина за преждевременно раждане

Ник Кенън с част от децата си. Снимка: Instagram

Новини

Как Ник Кенън забавлява своите 12 деца и колко харчи

Бившият съпруг на Марая Кери се оплака от липсата на помощи за бащите

Хомеопатични лекарства. Снимка: Getty

 

Здраве

Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

В кои случаи лечението с хомеопатия е от помощ

Дуа Липа и Ромен Гаврас. Снимка: Getty

Новини

Дуа Липа се раздели с режисьора Ромен Гаврас

Връзката им продължи едва осем месеца

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Появата на брат или сестра често не радва мигновено по-големите малчугани

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Как да обясним на детето, че добрият старец не е всемогъщ, без да развалим настроението му