3 грешки в кухнята, които да избягвате

Не ги допускайте, ако искате да се храните по-здравословно

04 Март 2025 г.
3 грешки в кухнята, които да избягвате

Важен е и начинът, по който подготвяте и приготвяте продуктите.

Снимка: Shutterstock

Изборът на съставките в продуктите, които консумирате, е важен. Но също толкова важен е и начинът, по който приготвяте ястията. Здравословното хранене обаче не е нещо сложно, единственото, което се иска от вас, е да следите не само съдържанието на полезни вещества в продуктите, но и как готвите.
Ето 3 класически кухненски грешки, които трябва да избягвате, ако искате да се храните по-здравословно!

Продължително накисване на плодовето и зеленчуците във вода при измиване

Има плодове и зеленчуци, които няма как да измиете старателно само под течащата струя вода, а трябва и да ги накиснете. Но една от най-честите грешки, които мнозина правят, е продължителността на това киснене. Дългото държане във вода няма да ги направи по-чисти, но ще компрометира ценните вещества, които съдържат, особено ако са брани с водоразтворими витамини. Това означава, че те се разтварят при контакт с вода и всъщност ги лишавате от тях. Такъв например, е витамин С, както и всички витамини от група В, които буквално се разпръскват при контакт с вода.
Ето защо, ако миете рукола, която е отличен източник на витамин С (110 мг на 100 г), или спанак, който осигурява както витамин С, така и витамини от група В, е по-добре да ги накиснете за много кратко време и след това да ги изплакнете под течаща вода. Така ценното им съкровище в състава няма да бъде загубено.

Преваряване на макаронените изделия

Италианците винаги готвят пастата ал денте, тоест на ръба преди да бъде сварена напълно. Останалите народи обаче смятат, че колкото по-добре са сварени макаронените изделия, толкова по-лесни за храносмилане стават. Което е категорично невярно! Преваряването не само, че е излишно, но дори е грешно, тъй като преварената паста има друг страничен ефект, който не е добър за здравето – качва гликемичния индекс. 
Всъщност продължителното готвене улеснява усвояването на захарите, причинявайки гликемичен пик, който стимулира инсулина. Ето защо не е добре да се вари твърде дълго.

Препичане на месото на скара

Кой не обича хрупкавата коричка на месото, която се образува при печене на скара? Но това изгаряне е доказано вредно за здравето. 
Готвенето при много високи температури може да доведе до образуването на канцерогенни молекули, така наречените хетероциклични ароматни амини, които се развиват над 100°C, преди всичко около и над 300°C. в храни, съдържащи аминокиселини и креатин, каквото е месото. Затова специалистите препоръчват да се използват методи на готвене с по-умерени температури, като се избягва консумацията на продукти, приготвени на високи температури всеки ден. 
Когато готвите на скара, опитайте да намалите времето за готвене, обръщайте месото често, и внимавайте да ограничите излагането на дим. Задължително изрежете и изхвърлете прегорелите части.

Деси Тодорова по материали от Melarossa
 

Здраве

7 здравословни трика за готвене

Още от Здраве

Момиче чете указания на естествена елха. Снимка: Shutterstock

Изкуствена или естествена коледна елха

Млада жена, която не е щастлива. Снимка: Shutterstock

Диагноза: токофобия

Торта

Снимка: Shutterstock

Торта на закуска? Може и дори е полезно!

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

Истина или заблуда: мечтае ли бременната за секс

Човек, който се чувства добре

Снимка: Shutterstock

8 признака, че сте здрави, дори и да не мислите така

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Коледа

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво (не) знаете за Коледа (Част 2)

Още малко интересни факти и любопитни детайли за този светъл празник, които ще ви вдъхновят

Коледен подарък

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да поднесете коледния подарък

Важно е да го направите по ефектен, забавен или впечатляващ начин, за да докосне той сърцето на получателя

Дядо Коледа. Снимка: Shutterstock 

Голямото семейство на Енрике Иглесиас и Анна Курникова. Снимка: Instagram

Заедно

Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха бебе №4

Те обявиха публично щастливата новина в социалните мрежи

Ивет Лалова и Тиаго. Снимка: Instagram

Заедно

Ивет Лалова: Коледа не е скрита в подаръците

С Тиаго празнуват най-вълшебните мигове край елхата

Момиче чете указания на естествена елха. Снимка: Shutterstock

Здраве

Изкуствена или естествена коледна елха

Опасни са за здравето: факт или мит – мнение на специалист

Книга, борови клонки, чаша кафе и свещ. Снимка: Shutterstock

 

Коледа

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво (не) знаете за Коледа (Част 1)

Предлагаме ви 15 любопитни неща за този светъл празник, с които може да впечатлите гостите си