Откриха алерген на акари и в майчиното мляко

Кърмата не може да предпази децата от алергии към домашен кърлеж

Снимка: Guliver / iStock

Алергени от домашен кърлеж бяха открити и в майчиното мляко. Така че кърмата не може да предпази, а напротив – увеличава риска от този вид алергии при децата, пише Topsante. 

Микроскопичните акари са навсякъде в дома и са неизтребими. Те са най-мощният алерген, който причинява алергична хрема и астма. А главният „виновник“ е кърлежът Dermatophagoides pteronyssinus, с който децата се „срещат“ още в първите години от живота си. Затова, ако родителите страдат от алергии, лекарите препоръчват да се вземат мерки и домът да почисти от акари във възможно най-голяма степен.

Въпреки това обаче, дихателните алергии, които причиняват микроскопичните акари, са много чести. Учени доказаха, че дори майчиното мляко съдържа тези алергени и повишава чувствителността на децата. Резултатите са публикувани в Journal of Allergy and Clinical Immunology

Проучването обхванало 255 жени и лекарите доказали, че две трети от пробите с кърма съдържат алергени от акари. След това учените проследили риска от астма и ринит при децата.
 „На 5-годишна възраст, децата родени от майки с алергии и с високи стойности на алергени в кърмата, по-често страдат от ринит и астма. Това доказва, че респиратортие алергени могат да попаднат в организма не само при вдишване, но и през устата с храната и да сенсибилизират децата“, обяснява Анеси-Маесано, шеф на проучването.

С други думи, кърмата не може да предпази детето от всички алергии.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа