Чай от джинджифил и кимион увеличава кърмата

Кои храни са полезни за лактацията

25 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock 

Кърмещата майка трябва да се живее и да се храни така, че да осигури нужната кърма на бебето. Ето няколко съвета, събрани от сайта  medikforum.ru

Да се подобри лактацията е възможно с помощта на храна и топъл чай. На кърмачката се препоръчва зелен чай с мед или много слаб черен  чай с мляко половин час преди кърмене. Топлата напитка ще увеличи притока на кърма.

Резултат има и от някои подправки като – риган, копър, маточина, коприва, анасон, глог. По-разумно е преди да пиете какъвто и да е чай да се консултирате с вашия лекар, който да препоръча дозата и да реши дали е подходящ точно за вас.
Чай от джинжифил също е от помощ за всяка кърмеща жена. За да го приготвите, е нужно да вземете пресен корен със среден размер, обелвате го и го варите за 5 минути в 1 литър вода. От отварата се пие 3 пъти на ден по 60 мл. Може да се добави мед и малко лимон.

От полза е също така и кимионът. Може да яде хляб с кимион, кифлички или да се направи напитка и тази подправка.
Той се приготвя така. Една чаена лъжичка кимион ври в чаша мляко и се оставя за 2 часа. От тази смес се пие по половин чашка 15 минути преди кърмене.

Компотът от сухи плодове – ябълки, круши, сливи, също може да стимулира производството на кърма. Той осигурява и комплекс от витамини.

Кърмачката не бива да забравя за обикновената вода. Тя е много важна за производството на кърма. И е един от най-простите и сигурни начини за увеличаване на лактацията. Минимумът е 1,5 литра вода на ден.

Добре е в менюто на кърмещата жена да се добавят и ядки. Най-добият помощник за кърмата са бадемите, орехите и кедровите ядки. Те обаче имат и много мазнини, което значи излишни килограми. Нормата на ден е не повече от една шепа.

Подходящите продукти още са: месо, сирене, моркови, семки, мед и всякакви супи. Полезен е и пресноизцеденият сок от боровинки, касис и моркови.

Докато кърмите, е добре да избягвате консумацията на пушени, консервирани храни и остри подправки, които задържат течности в организма и забавят изработването на кърма. Така действат и  подправки като магданоз, мента и градински чай.
 Мона Василева 

 

Коментари
Последни видеа