До 6 месеца бебето да спи в стаята на родителите

Препоръки на Американската академия по педиатрия

31 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американската академия по педиатрия публикува препоръки за спането на бебето, за да се избегне рискът от синдрома на внезапна смърт. Според тях до 6-месечна възраст новороденото трябва да спи в една стая с родителите, но в собствено легло, кошче или кошара.

Тези препоръки на американските лекари идват след обстоен анализ на причините за синдрома на внезапната детска смърт от 2011 година насам, а докладът е представен на годишния конгрес на педиатрите.
В него се посочва, че всяка година в САЩ около 3500 умират по причини, свързани със синдрома на внезапна детска смърт (SMSN) при задушаване или случайно задавяне по време на сън.
Инцидентите значително намаляват през 90-те години, след мащабната национална разяснителна кампания. Въпреки това през последните години статистиката остава тревожна.

Затова педиатрите препоръчват:

1. Новороденото да се оставя в своето легло или люлка да спи по гръб. Чаршафчето да е здраво закрепено под матрака, така че да няма риск да се освободи и да се увие около детето.

2. Да не се използва балдахин, драперии и каквато и да е украса за леглото. Също така близо до главата на бебето да няма плюшени и играчки. Тези аксесоари могат случайно да паднат върху безпомощното новородено и да доведат до задушаване.

3. Бебето трябва да спи в стаята на родителите си поне до 6-месечна възраст, а още по-добре докато навърши 1 година.

4. Бебето не бива да се излага на цигарен дим.

5. Кърмата е най-добрата храна за новороденото и кърменето трябва да се насърчава с всички средства.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа