Какво умее детето на 1 година

6 неща, които обикновено може да прави на тази възраст

Снимка: Guliver / iStock

В последните години проблемът с ранното детско развитие стана извънредно актуален за много родители, тъй като нараства броя на деца с различни задръжки в развитието и главно – в речта. Как да сме спокойни, че нашето дете се развива нормално?

Има някои основни неща, които е нормално децата да умеят на различна възраст. Тук ви описахме какво може бебенцето на 3 и на 6 месеца, а сега да видим какви са уменията на детето на годинка:

Реч: Детето използва активно своя словесен запас, който съдържа вече около 15 прости израза от типа на „дай-дай“, „ма-ма“, „та-та“, „ням-ням“. То определя безгрешно ситуациите, в които да ги използва и обожава да ги повтаря.

„Ням-ням“ например е молба да му дадат да яде, възклицание по време на ядене или пък, че нещо го няма – да речем в отговор на въпроса „Къде е мечето?"

- Първи стъпки: Повечето деца на тази възраст вече ги правят самостоятелно.

Самостоятелност: Едногодишното не обича, когато му вземат играчките или му се намесват по някакъв начин в играта, то вече си разпознава обувките, опитва се да ги обува, да си взема жилетката, солети или някакви други неща.

Навици: Детето вече държи напълно уверено бисквитата, лъжичката, пие от своята чашка, като я хваща здраво с двете ръце.

Умения: Вече е наясно с кулите от кубчета, събира предмети, слага ги един в друг, влачи връвчици, мести играчки и други предмети на различни места, опива се да рисува къде с моливи, къде с пръсти...

Любознателност: Детето проявява интерес към всичко и особено – към картинките в книжките, сочи ги с показалче, а когато види познати животни, може да ги нарича с „бау-бау“, „па-па“, „мяу“ и т.н.

 

Коментари
Последни видеа

Не чакай

18 януари 2021 г.