Първо силиконов напръстник, после четка за зъби

Щом бебето държи предмети, е време да хване и четката, съветва проф. Пенева

Илюстрация: Guliver / iStock

След като се яви първото зъбче, родителите трябва да започнат да почистват още по-старателно устата и зъбчето, макар и да е само едно, за да не се създават условия за натрупване на плака.

За целта те продължат да мият устата на бебето с марля, която е натопена в разредена кислородна вода в съотношение 1:1. Най-наложително е вечер, след последното за деня кърмене или хранене с биберон, съветва проф. Милена Пенева, национален консултант по детска детнална медицина.

От този момент майката може да започне използването на специални силиконови напръстници, за да почиства зъбите. Те имат фини честнички и играят ролята на първа четка за зъби.

Снимка: Guliver / iStock

Щом бебето почне да държи предмети в ръка, е готово и да хване четката за зъби.
Естествено, няма да успее да си я напъха дори в устата, камо ли да си измие зъбите. Затова майката помага.

1. Използването на четка започва през 10-11 месец

Това е възрастта, в която уменията на ръцете се усъвършенстват и детето започва стабилно да хваща и държи всякакви предмети.
Обучението започва с игра.

Майката показва как се използва четката за зъби. В началото детето само си играе и опитва да я напъха в устата си.

Снимка: Guliver / iStock

Трудните движения и истинското почистване прави майка му. За първите уроци остава задачата, то да свиква постепенно с правилните движения с четката.

2. Движенията – въртеливи, все едно рисува дим от комина

Усвояването на тези умения иска търпение и постоянство. Процесът е дълъг – не става с едно показване и затова миенето на зъбите дълги години трябва да е под контрола на родителите и с техния личен пример.

3. Почистването на зъбите трябва да стане семеен ритуал.
Така детето ще разбере, че това е нещо съвсем естествено, че всички го правят, че никой не си ляга вечер, без да си е измил зъбите.
Миенето се прави с въртеливи движения – все едно рисува дим от комина на къщичка. Това е обяснение, което всеки малчуган разбира.

След това майка му трябва да почисти всяко зъбче поотделно – с въртеливи движения като мине по всички зъби и зъбни повърхности, за да отстрани плаката.
За малките четкането трябва да продължи 2 минути и постепенно да се увеличава до 3 минути.
Четката механично премахва плаката, а пастата има различна задача.

4. Първата паста е гел, без флуор

Пастата за зъби освен почистващи съставки има и профилактични, като например флуор и други. За най-малките обаче пасти, съдържащи флуор, не са подходящи. Бебетата още нямат изграден навик да плюят и гълтат всичко. Затова, в началния период се използват гелове, които не съдържат флуор.

Пасти за зъби с флуор се включват малко по-късо, когато детето се научи да плюе. Това става някъде, след като детето навърши 2 години.
Дотогава трябва да се използват гелове, които не съдържат флуор.

Няма никакво значение какъв е видът на пастата или нейният производител. Важното е тя да е профилактична, да позволява добро почистване на зъбите и да допълни ефакта на четкането им. Основната задача обаче върши  четката.

Не бива родителите да използват своята паста за зъби за детето.
Детските пасти са различни. И за всяка възраст има подходяща. И в тях количеството флуор е съобразено с възрастта на малчугана.

Веселина Мончева

Консултант: проф. Милена Пенева

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.